MILICA (15) IZ SOMBORA SPASILA BAKU KOJA JE UMIRALA NA ULICI Kad je došla Hitna pomoć ostali su zapanjeni onim što je tinejdžerka uradila

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 13

Kada je pošla u školu sa mamom Milica Nađ, tinejdžerka iz Sombora, nije ni slutila šta će joj se desiti. Ova petnestogodišnjakinja postala je prava heroina jer je priskočila u pomoć 80 godina staroj sugrađanki koja je bila na ivici smrti! Ona je baki čiji je život bio ugrožen pružila reanimaciju do dolaska Hitne pomoći.

MILICA (15) IZ SOMBORA SPASILA BAKU KOJA JE UMIRALA NA ULICI Kad je došla Hitna pomoć ostali su zapanjeni onim što je tinejdžerka uradila
Shutterstock

Ova priča, nalik na neku sa filma, odigrala se u petak kada je Milicu majka povezla do škole. Njih dve su bile u automobilu kada su videle da je ženi na ulici pozlilo. Stale su, prišle ženi koja je bila bez svesti, a Milica joj je bez razmišljanja pomogla i odmah započela proces reanimacije koji je nesretnu ženu i spasio.

- Bile smo u kolima na putu ka školi i ugledale smo gospođu koja leži na trotoaru. Ona je odmah istrčala napolje i prišla ženi. U tom momentu neko je već pozvao Hitnu pomoć, Milica se predstavila, rekla je da je volonterka Crvenog krsta i da zna da ukazuje pomoć. Počela je da je pregleda, osluškivala joj je puls i razgovarala sa operaterom Hitne pomoći. Objasnila im je sve detalje i opisala kako žena izgleda. Pretpostavljala je da je u pitanju srčani udar, a oni su joj objasnili da treba da se radi reanimacija, što je ona i učinila. Reanimirala ju je sve dok nije pristigla ekipa Hitne pomoći. Pomagala joj je i jedna žena koja se tu takođe zadesila, pa su staricu reanimirale neizmenično - ispričala je Miličina majka Jasmina Nađ za Telegraf.

MILICA (15) IZ SOMBORA SPASILA BAKU KOJA JE UMIRALA NA ULICI Kad je došla Hitna pomoć ostali su zapanjeni onim što je tinejdžerka uradila Shutterstock
 

Iako je Hitna pomoć pristigla ubrzo i pružila ženi adekvatnu negu i lekove, ključni spasilac je zapravo bila devojčica, što su lekari kasnije i potvrdili.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Došla je Hitna pomoć, oni su reagovali, dali su joj adrenalin dok nisu našli stabilniji puls kako bi je transportovali. Milica je sve vreme bila sa njima i pomagala im šta god je trebalo. Spomenuli su da je prva pomoć izuzetno bitna, kao i da se reanimacija ukaže u prvih nekoliko minuta zbog srčanog mišića. Sve je ona radila dok nisu došli - navodi ponosna majka.

Inače, Milica je volonterka Crvenog krsta nepunih godinu dana i ovo je bio prvi put da nekome konkretno pruži reanimaciju, ali je sasvim jasno da je i te kako dobro znala šta radi.

- Bila sam sigurna da moje dete zna šta radi. Nije lako raditi kompresije dok spašavate nekome život. Milica je to sve prošla na obuci sa lutkom, ali nikada do sada u realnom životu nije bila u prilici da pruža pomoć nekome ko nema puls i da mora da se snađe. Veoma sam srećna što je sve prošlo u najboljem redu i što je ona imala priliku da iskusi ovako nešto i van obuke. Ne mogu da objasnim kakav je to osećaj, biti u takvoj situaciji. Milici nije strano da ukazuje prvu pomoć za manje nezgode, bilo je takvih situacija, ali ovo je prvi put da je ovako ozbiljna situacija u pitanju - zaključuje majka hrabre devojčice.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(13)

Loading
Ljilja

06.11.2022 18:05

Bravo za devojku. Ima nade za nasu omladinu a i za nas.

Hm da

07.11.2022 06:27

Bravo Milice! Da nam je jos puno takvih kao ti , gde bi nam bio kraj!

LOLA CG

07.11.2022 07:21

Divna djevojčice. I stariji bi se zbunili, uplasili. A, drago dijete, na starije se slabo ko i osvrće. Služiš za primjer! Svaka čast. Da ti Bog podari zdravlja i sreće.

Slobodan

07.11.2022 14:35

Neka sreca prati hrabru devojcicu a nadam se o da ce nadlezne sluzbe prepoznati potencijal pa stipendirati sneko skolovanje u oblasti medicine i naravno neka medalja za hrabrost od strane predsednika.Malo je ovakvih primera!!!!

Aleksandra

07.11.2022 18:25

Ako ova devojcica kojim slucajem zeli da studira medicinu treba joj kad dodje vreme omoguciti bezuslovan upis. Bravo devojcice

Passion

08.11.2022 01:12

Za Milicu iz Sombora orden, da je primi lično predsednik Srbije i uruči orden, samo 15 godina a zrela i sposobna za život svaka joj čast. Predsedniče ne propustite da nagradite ovo mlado stvorenje. Ona je PONOS mlade generacije.

Vesna

08.11.2022 08:38

Sve pohvale za mladu devojku. Svi bi u skoli ,obavezno,trebalo da uce osnove prve pomoci, a ne samo clanovi Crvenog krsta. Na TVu i nekim emisijama uvesti krace prikaze najcescih situacija.

nikita petrovic

08.11.2022 14:14

moj naklon mladoj dami,neka je sve u zivoti ide kao ta reanimacija a tako mi boga icice

Aleksandra

08.11.2022 20:05

ne znam cemu negativne ocene za pohvalu ove devojcice . Verovatno bi baku (ovi sto negativno ocenjuju postupak devojcice ) sutnuli u prolazu.

Srbin

08.11.2022 21:11

Konačno jedna vest za ponos i diku Svaka joj cast Nek je živa i zdrava i svesna da je učinila veliko delo,spasila život nepoznatoj osobi

Penzioner

09.11.2022 08:37

Bravo za Milicu.

Milan

09.11.2022 10:52

Svaka čast na hrabrosti i umeću neka Te sreća prati kroz život i svi snovi da Ti se ostvare.

Дрле

09.11.2022 21:21

Не давите нас овим глупостима. Дајте уместо тога мало више Сораје и њених силикона.