DAN UPISAN ZLATNIM SLOVIMA Meštani ovog sela ponovo su dobili svoj prozor u svet (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Nakon nekoliko decenija čekanja, teškog života i vožnje po raskokanom makadamu meštanima udaljenog ivanjičkog sela Devići konačno je svanulo.

DAN UPISAN ZLATNIM SLOVIMA Meštani ovog sela ponovo su dobili svoj prozor u svet (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA/Asfalt stigao u centar udaljenog planinskog sela

Saobraćajnica duga 8,5 kilometara konačno je završena, a meštani nakon skoro deset godina koliko su bili skoro potpuno odsečeni, ponovo su dobili svoj prozor u svet.

"Ostaće upamćeno da su vozači autobusa i školskih kombija sa sobom nosili lopatu, kako bi mogli da poravnaju rupe na putu i bezbedno stigli do škole", kažu meštani Devića.

Istureno odeljenje u Devićima broji, zajedno sa Ostatijom i još par seoskih škola oko sto učenika, a ovaj kraj, iako je najudaljenija ivanjička teritorija, i dalje je ostao živ jer tu bitiše par hiljada stanovnika.

DAN UPISAN ZLATNIM SLOVIMA Meštani ovog sela ponovo su dobili svoj prozor u svet (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA/Asfalt stigao u centar udaljenog planinskog sela
 

„Ovaj put ostaće našim mladim generacijama, da se ne muče kao mi što smo. Najstariji meštani mislili su da nikad neće doživeti ovaj dan. Dužni smo da se predsedniku Srbije zahvalimo, jer da nije bilo njega i obećanja ništa od ovog se ne bi desilo. Do naših kuća i dalje bi se više stizalo peške i zapregom nego vozilima”, kaže Rade Stojković, predsednik saveta MZ Devići.

Inače, današnji dan ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji ovog udaljenog mesta, jer je prvi sloj asfaltnog zastora konačno ugrađen u centar sela koje je udaljeno 8,5 km od vekovnog manastira i velike svetinje Pridvorice.

DAN UPISAN ZLATNIM SLOVIMA Meštani ovog sela ponovo su dobili svoj prozor u svet (FOTO/VIDEO) vikipedija/Manastir Pridvorica
 

Kako doći od Beograda do sela Devići, pogledajte na sledećoj mapi:

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading