POMAGAO REČIMA I DELIMA Na praznik Veliku Gospojinu u selu Vidova rođen upokojeni srpski patrijarh Irinej

J. K.

19:16

Aktuelno 0

Na današnji dan pre 92 godine, na praznik Veliku Gospojinu u selu Vidova kod Čačka rođen je Njegova Svetost bivši Patrijarh srpski gospodin Irinej.

POMAGAO REČIMA I DELIMA Na praznik Veliku Gospojinu u selu Vidova rođen upokojeni srpski patrijarh Irinej
Rina

 

Poreklom je iz porodice Gavrilović, od oca Zdravka i majke Milijane, a na krštenju je dobio svetovno ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nikad nije zaboravio svoj rodni kraj, a svojim naslednicima je ostavio u amanet da izgrade crkvu u njegovom rodnom selu.

"To je bio čovek koji je svima pomagao, ko god bi mu se obratio sa nekom molbom izašao bi mu u susret. Nama je velika čast što je jedan patrijarh rođen u našem selu i znamo da kad god je mogao dolazio upravo u Vidovu. Crkva koja je izgrađena njemu u čast zauvek će i neke buduće generacije podsećati ko je bio patrijarh Irinej i koliko je pomogao ovaj kraj", kažu meštani sela Vidova.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Patrijarh Irinej crkvu u Vidovi obišao je nekoliko meseci pre svoje smrti. Po njegovoj želji najverovatnije će biti posvećena Uspenju presvete Bogorodice, a njenu izgradnju pomogao je verujući narod. Radova se prihvatio i provereni majstor, profesor Falulteta tehničkih nauka u Kragujevcu, dr Miloš Radovanović. Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali su se neimari trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje.

Najžalije mi je što ujak nije dočekao završetak gradnje crkve koju je silno želeo. Zadnji put kad je bio u našem selu, dolazio je samo zbog ove crkve. Insistirao je da svetinja bude što skromnija da se ne razmećemo skupim detaljima, a jedina želja bila je da se ispred crkve nadogradi trem što smo mi i učinili““, ispričao je Slobodan Kovačević sestrić pokojnog patrijarha.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena crkva, a u domaćinstvu u kojem je patrijarh Irinej rođen i proveo prve godine svog života danas živi njegov rođak koji je poslednji put video patrijarha nekoliko meseci pred smrt.

To je bio veliki čovek, koji je svima pomagao i rečima i delima. Uvek je bio tu da sasluša i razume. Velika je čast biti u srodstvu sa njim i vući iste korene. Pamtim ga kao divnog strica i pravog duhovnika. Svako ko ga je bar jednom video u životu imao je za njega samo divne reči, jer takav čovek se samo jednom rađa“, kaže patrijarhov rođak.

Patrijarh Irinej upokojio se u novembru 2020. godine, on je od posledica infekcije korona virusa preminuo u 90. godini života u VMC Karaburma u Beogradu.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading