FERDINAND BIO PREPREKA ŠIRENJU SRBIJE Na današnji dan Austrougarska nam je objavila rat, mesec dana posle atentata na prestolonaslednika Franca (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Sarajevski atentat, poznat i kao Vidovdanski atentat, dogodio se 28. juna (15. juna po julijanskom kalendaru) 1914. kada je student Gavrilo Princip pucao iz neposredne blizine i ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda od Austrije

FERDINAND BIO PREPREKA ŠIRENJU SRBIJE Na današnji dan Austrougarska nam je objavila rat, mesec dana posle atentata na prestolonaslednika Franca (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Fotografija Franca Ferdinanda i Sofije Hotek kako izlaze iz Sarajevske većnice

Sarajevski atentat, poznat i kao Vidovdanski atentat, dogodio se 28. juna (15. juna po julijanskom kalendaru) 1914. kada je student Gavrilo Princip pucao iz neposredne blizine i ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda od Austrije, pretpostavljenog naslednika austrougarskog prestola, i njegovu suprugu vojvotkinju Sofiju Hotek od Hohenberga dok su se vozili Sarajevom, glavnim gradom Kondominijuma Bosne i Hercegovine. Austrougarska je Bosnu i Hercegovinu okupirala 1878, a formalnu aneksiju izvršila 1908. godine.

vikipedija/Atentat na Franca Ferdinanda
 

Beograd je nastojao da osujeti plan Franca Ferdinanda o inkorporiranju Južnih Slovena kao trećeg stuba podrške kruni u Beču, jer bi to bio definitivan kraj snova o proširenju i stvaranju Velike Srbije, kaže profesor na Univerzitetu Oksford Hartmut Poge fon Štrandman (Hartmut Pogge von Strandmann), nekada asistent čuvenog profesora Franca Fišera čija je čuvena kontroverza iz 1960-ih o odgovornosti Nemačke za Prvi svetski rat sve do skora bila neupitna.

vikipedija/Sofija Hotek, vojvotkinja od Hohenberga
 


On smatra da nije bio u zvaničnom interesu Srbije atentat na austrougarskog prestolonaslednika.

"Međutim, postoje indicije da su pojedini članovi Vlade znali da 'Mlada Bosna' priprema ubistvo Franca Ferdinanda i da ako njeni pripadnici uspeju i ne budu uhvaćeni, razmatrala se i eliminacija nemačkog cara. Naravno, vlasti u Srbiji su negirali svaku vezu, ali sada se prilično osnovano može tvrditi da su pojedini ministri znali da 'Mlada Bosna' sprema atentat, ali nisu ništa učinili da ga spreče", kaže Fon Štrandman.

vikipedija/Franc Ferdinand, nadvojvoda od Austrije
 


Istovremeno, po njegovim rečima, Austro-Ugarska je smatrala da Srbiju treba naučiti lekciju"odnosno da je treba izbrisati sa evropske mape. Naime, u Beču su se bojali za opstanak Imperije u slučaju da se nastavi širenje srpskog nacionalizma pre svega u Bosni i Hercegovini. Austro-Ugarska je nastojala da to spreči. Dakle, Beč je iskoristio atentat u nastojanju da slomi Srbiju".

vikipedija/Gavrilo Princip ispred zgrade suda
 


On ističe da mnogi Srbi sada žale zbog raspada Jugoslavije i voleli bi da se ona obnovi.

 

Izvor: vikipedija, slobodnaevropa

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading