VELIKI JUBULEJ NAŠE CRKVE U Sremskim Karlovcima obeležava se 100 godina vasspostavljanja srpske patrijaršije

13:00

Aktuelno 0

U Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima večeras je otvorena izložba „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920–2020“ u okviru obeležavanja stogodišnjice tog važnog istorijskog događaja.

VELIKI JUBULEJ NAŠE CRKVE  U Sremskim Karlovcima obeležava se 100 godina vasspostavljanja srpske patrijaršije
Shutterstock

Čestitajući ovaj jubilej, patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče da je naša crkva prožeta sa našim narodom, te da je naš narod u isto vreme naša crkva, ističući da je ova izložba prilika da šetajući kroz prošlost bolje upoznamo i sebe.

„Crkva je uvek bila stožer našeg postojanja, čuvar našeg duhovnog i nacionalnog bića i temelj našeg identiteta. Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vekove, plamen te zublje predano čuvali, kao zaveštanje predaka, kao smisao života i kao svetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo nego i sva potonja pokolenja našeg naroda“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Razlog više za poštovanje te istrajnosti i odanosti, prema njegovim rečima, jesu duhovna pustoš, odricanje od samih sebe i stranputice i bespuća kojima smo, kao narod, hodali decenijama posle Drugog svetskog rata, da bi nas, mada i sama u tom periodu teško ranjena, naša crkva ponovo primila u svoja nedra i vratila na za nas jedini mogući i jedini ispravan put – put pravoslavlja i svetosavlja.

Kako je naveo, važnu simboliku ima i to što ova svečanost počinje u predvečerje 15. maja – dana na koji je baš ovde, u Sremskim Karlovcima, 1848. godine stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha.

 

 

Komentari(0)

Loading