NA DANAŠNJI DAN Umro Gavrilo Princip, Jugoslavija tužila NATO zbog bombardovanja, lider SPO Vuk Drašković smenjen

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Gavrilo Princip (Obljaj, kod Bosanskog Grahova, 25. jul 1894 — Terezin, 28. april 1918) bio je član Mlade Bosne koji se zalagao za okončanje austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini.

NA DANAŠNJI DAN Umro Gavrilo Princip,  Jugoslavija tužila NATO zbog bombardovanja, lider SPO Vuk Drašković smenjen
Printscreen:vikipedija

1804 — Tokom Prvog srpskog ustanka u Zemunu održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije. Posle neuspelih pregovora o uspostavljanju mira srpski pregovarači se vratili u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.

1918 - U zatvoru u Terezinu (Češka) umro je Gavrilo Princip. Na dvadesetogodišnji zatvor osudile su ga austrougarske vlasti nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svetski rat. Turisti iz Srbije koji posećuju Češku obiđu Prag, Karlove Vari, svrate i do obližnjeg Drezdena u Nemačkoj, ali ne i do Terezina, tamnice u kojoj je poslednje dane proveo Gavrilo Princip. Tvrđava Terezin nalazi se na pola puta između Praga i Drezdena. U Terezin su u decembru 1914. prebačeni zaverenici i pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu. Princip je preživeo četiri godine u najtežim uslovima, bio je okovan u mračnoj i ledenoj tamnici broj jedan. Dobijao je hranu veoma retko, a bio je veoma bolestan od tuberkuloze. Nije smeo da komunicira sa drugim zatvorenicima, a pred smrt je imao svega 30 kilograma. Zanimljivo je da ni Česi ne smatraju da je Princip bio terorista. Veoma ga poštuju, a da je tako, govori i podatak da u Terezinu postoji Ulica Gavrila Principa. Princip je sahranjen noću u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju. Sahranila su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su dali zavet da će ćutati o tome gde je grob. Međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob. Principovi posmrtni ostaci su preneti u Sarajevo 1920. godine.

1919 - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile su pakt o osnivanju Lige naroda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


1999 - Vlada SR Jugoslavije podnela je Međunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO-a zbog "neovlašćene upotrebe sile" u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.
 
1999 - Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenjen je sa mesta potpredsednika vlade SR Jugoslavije zbog kritika na račun vlasti tokom ratnog stanja.

Praznici i dani sećanja


Srpska pravoslavna crkva slavi:


Svete apostole Aristarha, Puda i Trofima
Svetog mučenika Savu Gotskog
Svete mučenice Vasilisu i Anastasiju


Ovaj dan se u svetu obeležava kao:


Svetski dan bezbednosti i zdravlja na poslu

Izvor: vikipedija
 

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading