NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE Iako predložena za partijski rad u Vrhovnom štabu odlučila je da ostane sa svojim borcima

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Anđelija Anđa Ranković (rođ. Jovanović; Izbište, kod Vršca, 26. april 1909 — Novi Dulići, kod Gacka, 11. jun 1942) bila je revolucionarka, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE Iako predložena za partijski rad u Vrhovnom štabu odlučila je da ostane sa svojim borcima
Printscreen:vikipedija

Tokom školovanja u Vršcu priključila se omladinskom pokretu i 1927. postala član Saveza komunističke omladine (SKOJ). Naredne godine je prešla u Beograd, gde se zaposlila u tekstilnoj fabrici i tokom godine, zajedno sa starijim bratom Isom Jovanovićem, bila primljena u članstvo Komunističke partije (KPJ). Nakon uvođenja Šestojanuarske diktature 1929. proterana je u rodno mesto, gde je ostala tri godine.

Nakon povratka u Beograd, zaposlila se u fabrici čarapa. Zbog aktivnog političkog delovanja među omladinom i radnicima, kao i rada u organizaciji „Crvena pomoć”, bila je 1934. uhapšena i mučena u policiji. Godine 1935. udala se za revolucionara Aleksandra Rankovića, koji je od 1937. bio partijski funkcioner i član rukovodstva KPJ. Tokom 1936. i 1937, zajedno sa Vukicom Mitrović i Lepom Stamenković, aktivno je delovala među tekstilnim radnicima Beograda i bila u rukovodstvu sindikalnog aktiva. Godine 1939. ponovo je uhapšena i izvedena pred Sud za zaštitu države, a iste godine je dobila sina Milivoja Miću.

NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE Iako predložena za partijski rad u Vrhovnom štabu odlučila je da ostane sa svojim borcima Printscreen:vikipedija
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon okupacije, 1941. boravila je u Beogradu, a u jesen iste godine je prešla na oslobođenu teritoriju, gde je u Užicu radila na kulturnom i političkom uzdizanju žena, kao i organizaciji pozadine. Nakon Prve neprijateljske ofanzive, sa glavninom partizanskih snaga se povukla u Sandžak, a potom u istočnu Bosnu, gde je marta 1942. stupila u Drugu proletersku brigadu. Nalazila se na dužnosti partijskog rukovodioca (zamenik političkog komesara) Druge čete Četvrtog užičkog bataljona.

Sa brigadom je učestvovala u borbama protiv četnika u okolini Vlasenice, blokadi ustaških uporišta u Rogatici i Han Pijesku, kao i borbama protiv Italijana i četnika, tokom njihove ofanzive na partizanske snage u proleće 1942. godine. Poginula je juna 1942. u napadu delova Druge proleterske brigade na položaje hercegovačkih četnika na brdu Gat, u blizini sela Novi Dulići, kod Gacka.

Za narodnog heroja proglašena je 6. jula 1953. godine.

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading