NEMA BOJAZNI ZA IZVOZ SRPSKE JABUKE Kamioni koji prevoze robu već sedam godina zaobilaze Ukrajinu (FOTO)

J. K.

09:00

Aktuelno 0

Situacija u Ukrajini i Rusiji još uvek je neizvesna, a sa sobom nosi brojna pitanja kako će se odraziti na narod na Balknu.

NEMA BOJAZNI ZA IZVOZ SRPSKE JABUKE Kamioni koji prevoze robu već sedam godina zaobilaze Ukrajinu (FOTO)
Foto: Rina

 

Poznato je da domaći poljoprivrednici veliki deo svoje robe izvoze upravo na rusko tržište, naročito jabuke. Iz Čačanske jabuku poručuju proizvođačima poručuju da nemaju razloga za brigu.

"Preko 1.200 tona čačanske jabuke spremno čeka da krene put Rusije. Još od 2015. godine srpski kamioni zaobilazili su Ukrajinu i do sada nismo imali problema u transportu. Potražnja od strane naših kupaca je velika, svakog ponedeljka šaljemo ponude i pregovori su u toku. Jedini potencijalni problem koji može prouzrokovati čitava situacija jeste zabrana rada pojedinim bankama, ali još uvek nemamo pouzdane informacije vezane za to. Ono što je sigurno da do juna kada je vakum na tržištu jabuka će se naći u rafovima ruskih marketa", kazao Nebojša Jovanović.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NEMA BOJAZNI ZA IZVOZ SRPSKE JABUKE Kamioni koji prevoze robu već sedam godina zaobilaze Ukrajinu (FOTO) Foto: Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

On dodaje da je Čačanska jabuka okupila 25 domaćih kooperanta, a osim ruskog plasman robe obezebeđuje i na domaćem tržištu.

"Dobro je poznat kvalitet naše jabuke, zato ima dobar prolaz na ruskom tržištu koje važi za jedno od najzahtevnijih. Ukoliko ipak do nepovoljnih poslediva nakon trenutne situacije u Ukrajini, naša roba ima osiguran plasman i na drugim tržištima", ističe Jovanović.

Iako za izvoz jabuka u nema bojazni to isto se ne bi moglo reći za maline. Rusija je bila rastuće tržište za program jagodastog voća iz Srbije, a trenutna situacija, prema rečima Aleksandra Leposavića iz čačanskog Instituta za voćarstvo nikako ne ide na ruku proizvođačima bez obzira što su te količine relativno male, pre svega maline koje se izvoze na rusko tržište.

Problem koji će biti u budućnosti je zbog toga što su mnoge firme, pre svega iz zapadne Srbije ugovorile proizvodnju za ovu i za neke naredne berbe. Pored maline tu je značajan udeo imala i borovnica, a iako je nastala šteta pre svega zbog nemogućnosti transporta, to će se tek odraziti u budućnosti”, rekao je Leposavić.

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading