JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ Spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i društva

Lepote Srbije

08:00

Aktuelno 0

Konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju održana je u Skupštini Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je to spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i društva.

JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ Spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i društva
Shutterstock

Vesić je istakao da je Jovan Jovanović Zmaj deset godina živeo u Beogradu i radio kao dečji lekar.

"Spomenik koji govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine celinu u okviru srpskog naroda", rekao je Vesić.

Kako je rekao, osim Zmaja, spomenik će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović za čiju izradu je već raspisan konkurs.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko i Petar Nikolajevič Moler, kao i Dijana Budisavljević, Branko Pešić i Duško Radović.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je istakao da je počastvovan što su ga Goran Vesić i Skupština Grada Beograda odredili za predsednika Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Beogradu.

"Uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, određena je lokacija na uglu Zmaj Jovine i Obilićevog venca. Osim što smo konstituisali odbor, na sednici smo analizirali i ostala pitanja. Doneli smo odluku da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će u narednih šest meseci dostaviti svoja rešenja. Nakon toga će žiri odabrati najuspešnije rešenje, čime ćemo i okončati prvu fazu", rekao je Mirović.

Izvor: euronews

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading