Srbi koji nađu paricu u česnici nesvesno prave veliku grešku, veruje se da blokira sreću: S njom ovo uradite za napredak
Česnica je neizostavni deo svake božićne treze, a u sebi nosi veliku simboliku.

Božićna trpeza bez česnice je nezamisliva, upravo ta tradicija okuplja sve ukućane oko stola i podseća koliko su porodični trenuci u miru, slozi, zdravlju i ljubavi važni. Prema našim običajima, u nju se stavlja parica, a veruje se da će osoba koja je pronađe tokom godina biti veoma srećna, te da ga očekuje napredak u svemu što bude radio.
Česnica se ne seče, već je ukućani lome, a iščekivanje i čije ruke će otići dinar predstavlja i jedna od omiljenih običaja za najradosniji hrišćanski praznik.
Na jugu Srbije česnica je beskvasna presna pogača. Česnica se lomi za Badnje pre početka večere na onoliko delova koliko je ukućana, a jedan komad se odvaja za kuću. Deli se u krug, od domaćina kuće, na desno. Onaj ko izvuče paricu iz česnice neće imati problema sa novcem u toku godine. Čen belog luka doneće nekom od ukućana zdravlje, dok se zrno kukuruza i listić badnjaka stavljaju u česnicu kao nešto što je nasleđeno od predaka sa sela, a označava dobru rodnu godinu, bogate šume i situ stoku.
Možda vas zanima:

NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.

JEDINI SRPSKI OBIČAJ KOJI PLAŠI DECU: Zašto su Koledari maskirani i kako su "čupave zveri" terale zle duhove iz Pomoravlja
U periodu oko Božića, srpska sela su nekada obilazile neobične, maskirane povorke sa zvonima i štapovima. To nisu bile maškare za zabavu; to su bili Koledari – drevni ritual koji ima duboke paganske korene. Otkrivamo ko su bile "čupave zveri" i zašto je ovaj običaj bio ključan za plodnost i sreću u novoj godini.
Možda vas zanima:

NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.

JEDINI SRPSKI OBIČAJ KOJI PLAŠI DECU: Zašto su Koledari maskirani i kako su "čupave zveri" terale zle duhove iz Pomoravlja
U periodu oko Božića, srpska sela su nekada obilazile neobične, maskirane povorke sa zvonima i štapovima. To nisu bile maškare za zabavu; to su bili Koledari – drevni ritual koji ima duboke paganske korene. Otkrivamo ko su bile "čupave zveri" i zašto je ovaj običaj bio ključan za plodnost i sreću u novoj godini.
Možda vas zanima:

NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.

JEDINI SRPSKI OBIČAJ KOJI PLAŠI DECU: Zašto su Koledari maskirani i kako su "čupave zveri" terale zle duhove iz Pomoravlja
U periodu oko Božića, srpska sela su nekada obilazile neobične, maskirane povorke sa zvonima i štapovima. To nisu bile maškare za zabavu; to su bili Koledari – drevni ritual koji ima duboke paganske korene. Otkrivamo ko su bile "čupave zveri" i zašto je ovaj običaj bio ključan za plodnost i sreću u novoj godini.
U Sremu se česnica služi na Božić, posle ručka, kao dezert - pravi se od kora i oraha i najviše liči na baklavu.Odlično se slaže uz crveno vino.
U Sevojnu, druga polovina česnice ostavlja se za Srpsku novu godinu, kada se delovi česnice izdele ukućanima, a nakon toga podele poslovi koji nisu izvučeni za Božić. Od ove polovine česnice priprema se popara.
U selima u okolini Užica se takođe priprema kao hleb bez kvasca. Kako kažu, kvasac u česnicu ne stavljaju kako bi im te godine sir bio dobar i kako se ne bi kvario.
U česnicu se ubacuje zrno kukuruza, za svinje i kokoške, zrno belog pasulja, za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan od dinar, za kuću, i jedan od dva dinara, za sreću. Naročito je zanimljiva ta grančica badnjaka, koja se u ovom kraju pre ubacivanja u česnicu zareže onoliko puta koliko domaćin ima krava. Kako ko šta iz česnice izvuče, u narednoj godini to je njegov posao.
Česnica se peče ujutru, na Božić. Lomi je na početku ručka i dele isključivo domaćin i sin, ili drugo muško čeljade. Kada prelome česnicu na dva dela poljube obe polovine, a onda se nakon toga oni poljube tri puta sa rečima: "Mir Božiji, Hristos se rodi, poklanjam se Hristu i Hristovom roždestvu." Ovaj pozdrav takođe se ponavlja 3 puta, a zatim se polovina česnice podeli ukućanima i počinje ručak.
Osoba koja pronađe novčić, nikako ne sme da ga baci ili, izgubite, zaboravi. Međutm, ljudi ga neretko nose kao amajliju sa sobom, nesvesni da tako prave grešku. Naime, napravilnije je da se čuva pored ikone, nakon što paricu porodica otkupi drugim novcem od onoga ko je pronašao.
Ukućanin koji pronađe "paricu" a ne želi da je zadrži, on može da je “proda” nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću. Ipak, mnogi se slažu da je najlepše zadržati novčić. Ono što nikako ne bi smelo da se radi jeste da se kupuje njime, niti pokloni nekome kao novac.
Ukoliko, pak, niko od prisutnih ne nađe paru, već ona ostane u poslednjem parčetu namenjenom za “kuću”, znači da će svi u kući imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cele godine.

Evo kako da odmah prepoznate najslađu mandarinu na pijaci: Trik koji vam prodavci nikada neće otkriti
Ipak, nije svaka mandarina jednako ukusna

Ova grupa građana može dobiti i do 300.000 dinara pomoći: Država deli novac - evo koji su uslovi za prijavu
Ministarstvo privrede Republike Srbije nastavlja podršku očuvanju i razvoju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

NJENA ŽIVOTNA PRIČA JE JEDNA OD NAJPOTRESNIJIH U HRIŠĆANSTVU! Sutra obeležavamo Svetu mučenicu Haritinu, ali i još jednog svetitelja!
Sudija je tada poslao neke razvratne mladiće, da je oskrnave. Strahujući od beščašća, Haritina se pomolila Bogu, sa željom da je što pre uzme kako je razvratnici ne bi zlostavljavali. Umrla je dok se na kolenima molila.

Najveća greška Srba kod grejanja: Smanje temperaturu ili isključe radijatore, a ne slute šta povećava račune
Iako je stan prostor koji bi trebalo da zadovolji i naše estetske potrebe, moda često nije praktična. Neke dekoracije, iako lepo izgledaju, mogu da učine da računi porastu.

Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.
Komentari(0)