Jedan sastojak u česnicu nemojte da stavljate: Etnolog objasnio kako se pravilno sprema, dotakao se i pečenice

Izvor: Teodora Tojagić

17:00

Aktuelno 0

Etnolog nam je objasnio kako se pravilno i po starim običajima sprema česnica, šta ne sme da se stavlja ali i kakva pečenica treba da bude.

Shutterstock/Aleksandar Blanusa
Shutterstock/Aleksandar Blanusa

Česnica je jedan od glavnih simbola Božića i svaka domaćica ga sa posebnom ljubavlju pravi. Međutim, i za njenu pripremu vezuju se brojni običaji, pa neke domaćice ustaju u ranu zoru da bi je pripremile, neke ipak to rade dan ranije, a evo šta je pravilo.

Pitali smo etnologa Sašu Srećkovića, muzejskog savetnika iz Etnografskog muzeja, da nam objasni simboliku česnice i kako se ona po običajima pravi, a evo šta nam je on otkrio:

"Česnica može da se mesi na Badnje veče (6.1.) kao na primer ponegde na jugu Srbije, ali takođe i u rano Božićno jutro (mesi domaćica po pravilu s 'nenačetom' vodom, onom s izvora). Ona se može lomiti i na Badnje veče, ili najkasnije za Božićni ručak", objasnio nam je Saša, a onda otkrio i jedan detalj koji malo ko zna kada je u pitanju priprema česnice:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Postoje razni recepti za česnicu, a najbitnije je da su svi bez upotrebe kvasca. U Vojvodini je ponegde česnica i slatka (uticaj Srednje Evrope). Jedan klasičan recept za česnicu kaže: 600 g brašna, pola praška za pecivo, četvrt kašičice sode bikarbone, 2 do 3 kašike ulja i so."

Šta simbolizuje česnica i novčić u njoj?

"Reč česnica označava 'deo' ili 'udeo' odnosno da svako iz zajednice ima tu svoj udeo i da deli taj obredni hleb. Po jednoj legendi Marija je dala hleb mudracima s Istoka koji su došli Hristu na poklonjenje", rekao nam je etnolog, a onda se osvrnuo i šta predstavlja novčić, odnosno šta znači za onog ko ga pronađe:

"Ko od ukućana pronađe novčić koji se stavlja u česnicu veruje se da će ga pratiti blagostanje u novoj godini."

Kakva pečenica treba da bude?

Neki ljudi praktikuju da za pečenicu uzmu celo prase dok neki ipak biraju da ispeku komad mesa, a da li ima razlike u tome? Evo šta nam je rekao etnolog:

"Prase (pečenica) se po pravilu izlaže na božićnu trpezu u celosti."

U nekim krajevima je običaj da se u prase stavi jabuka i da ukućani pre bilo čega što uzmu sa praznične trpeze treba da pojedu komad te jabuke, a evo kako nam je etnolog objasnio njenu simboliku:

"Jabuka koja se stavlja prasetu u usta je ovde dekorativni detalj, ali je ona po sebi već simbol zdravlja i plodnosti", rekao nam je Saša.

(Mondo)

Čajetina

Sve više dece se rađa u Čajetini - danas otvoren drugi vrtić ali uskoro će biti potreban i treći: Novih 100 mesta za mališane na Zlatiboru, sjajna vest za roditelje

Aktuelno

19:00

2 decembar, 2025

Na teritoriji opštine Čajetina iz godine u godinu sve je više dece, tako da su i potrebe za vrtiće porasle. Sada je za sve roditelje i mališane stogla sjajna vest jer je na Zlatiboru otvoren novi, moderno opremljen objekat vrtića „Narcis" koji će značajno unaprediti uslove boravka i ranog obrazovanja dece u opštini Čajetina.

Moravski lisnik

Biće u obliku velikog lista, a u njemu pravi raj: Grad Čačak na obali reke dobija novi park jedinstven u Srbiji - ovako će da izgleda Moravski lisnik

Aktuelno

16:00

2 decembar, 2025

Grad Čačak dobija još jednu uređenu zelenu površinu, jer je u planu da se na prostoru između Zapadne Morave i odbrambenog bedema, od Sportskog centra “Mladost“ do vodozahvata u Beljini, izgradi novi gradski park površine 56,18 hektara. Reč je o projektu “Moravski lisnik“, za koji je JP “Gradac“ izradilo urbanistički projekat.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading