Jedan sastojak u česnicu nemojte da stavljate: Etnolog objasnio kako se pravilno sprema, dotakao se i pečenice
Etnolog nam je objasnio kako se pravilno i po starim običajima sprema česnica, šta ne sme da se stavlja ali i kakva pečenica treba da bude.

Česnica je jedan od glavnih simbola Božića i svaka domaćica ga sa posebnom ljubavlju pravi. Međutim, i za njenu pripremu vezuju se brojni običaji, pa neke domaćice ustaju u ranu zoru da bi je pripremile, neke ipak to rade dan ranije, a evo šta je pravilo.
Pitali smo etnologa Sašu Srećkovića, muzejskog savetnika iz Etnografskog muzeja, da nam objasni simboliku česnice i kako se ona po običajima pravi, a evo šta nam je on otkrio:
"Česnica može da se mesi na Badnje veče (6.1.) kao na primer ponegde na jugu Srbije, ali takođe i u rano Božićno jutro (mesi domaćica po pravilu s 'nenačetom' vodom, onom s izvora). Ona se može lomiti i na Badnje veče, ili najkasnije za Božićni ručak", objasnio nam je Saša, a onda otkrio i jedan detalj koji malo ko zna kada je u pitanju priprema česnice:
Možda vas zanima:

NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.

JEDINI SRPSKI OBIČAJ KOJI PLAŠI DECU: Zašto su Koledari maskirani i kako su "čupave zveri" terale zle duhove iz Pomoravlja
U periodu oko Božića, srpska sela su nekada obilazile neobične, maskirane povorke sa zvonima i štapovima. To nisu bile maškare za zabavu; to su bili Koledari – drevni ritual koji ima duboke paganske korene. Otkrivamo ko su bile "čupave zveri" i zašto je ovaj običaj bio ključan za plodnost i sreću u novoj godini.
Možda vas zanima:

NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.

JEDINI SRPSKI OBIČAJ KOJI PLAŠI DECU: Zašto su Koledari maskirani i kako su "čupave zveri" terale zle duhove iz Pomoravlja
U periodu oko Božića, srpska sela su nekada obilazile neobične, maskirane povorke sa zvonima i štapovima. To nisu bile maškare za zabavu; to su bili Koledari – drevni ritual koji ima duboke paganske korene. Otkrivamo ko su bile "čupave zveri" i zašto je ovaj običaj bio ključan za plodnost i sreću u novoj godini.
Možda vas zanima:

NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.

JEDINI SRPSKI OBIČAJ KOJI PLAŠI DECU: Zašto su Koledari maskirani i kako su "čupave zveri" terale zle duhove iz Pomoravlja
U periodu oko Božića, srpska sela su nekada obilazile neobične, maskirane povorke sa zvonima i štapovima. To nisu bile maškare za zabavu; to su bili Koledari – drevni ritual koji ima duboke paganske korene. Otkrivamo ko su bile "čupave zveri" i zašto je ovaj običaj bio ključan za plodnost i sreću u novoj godini.
"Postoje razni recepti za česnicu, a najbitnije je da su svi bez upotrebe kvasca. U Vojvodini je ponegde česnica i slatka (uticaj Srednje Evrope). Jedan klasičan recept za česnicu kaže: 600 g brašna, pola praška za pecivo, četvrt kašičice sode bikarbone, 2 do 3 kašike ulja i so."
Šta simbolizuje česnica i novčić u njoj?
"Reč česnica označava 'deo' ili 'udeo' odnosno da svako iz zajednice ima tu svoj udeo i da deli taj obredni hleb. Po jednoj legendi Marija je dala hleb mudracima s Istoka koji su došli Hristu na poklonjenje", rekao nam je etnolog, a onda se osvrnuo i šta predstavlja novčić, odnosno šta znači za onog ko ga pronađe:
"Ko od ukućana pronađe novčić koji se stavlja u česnicu veruje se da će ga pratiti blagostanje u novoj godini."
Kakva pečenica treba da bude?
Neki ljudi praktikuju da za pečenicu uzmu celo prase dok neki ipak biraju da ispeku komad mesa, a da li ima razlike u tome? Evo šta nam je rekao etnolog:
"Prase (pečenica) se po pravilu izlaže na božićnu trpezu u celosti."
U nekim krajevima je običaj da se u prase stavi jabuka i da ukućani pre bilo čega što uzmu sa praznične trpeze treba da pojedu komad te jabuke, a evo kako nam je etnolog objasnio njenu simboliku:
"Jabuka koja se stavlja prasetu u usta je ovde dekorativni detalj, ali je ona po sebi već simbol zdravlja i plodnosti", rekao nam je Saša.
(Mondo)

Evo kako da odmah prepoznate najslađu mandarinu na pijaci: Trik koji vam prodavci nikada neće otkriti
Ipak, nije svaka mandarina jednako ukusna

Ova grupa građana može dobiti i do 300.000 dinara pomoći: Država deli novac - evo koji su uslovi za prijavu
Ministarstvo privrede Republike Srbije nastavlja podršku očuvanju i razvoju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

NJENA ŽIVOTNA PRIČA JE JEDNA OD NAJPOTRESNIJIH U HRIŠĆANSTVU! Sutra obeležavamo Svetu mučenicu Haritinu, ali i još jednog svetitelja!
Sudija je tada poslao neke razvratne mladiće, da je oskrnave. Strahujući od beščašća, Haritina se pomolila Bogu, sa željom da je što pre uzme kako je razvratnici ne bi zlostavljavali. Umrla je dok se na kolenima molila.

Najveća greška Srba kod grejanja: Smanje temperaturu ili isključe radijatore, a ne slute šta povećava račune
Iako je stan prostor koji bi trebalo da zadovolji i naše estetske potrebe, moda često nije praktična. Neke dekoracije, iako lepo izgledaju, mogu da učine da računi porastu.

Košta manje od 100 dinara, a duplo skraćuje vreme LJUŠTENJA PAPRIKA: Domišljata domaćica DOSKOČILA jednom od najzahtevnijih koraka u spremanju zimnice
Ljuštenje paprika tradicionalno se radi ručno, što ume da potraje satima. Novi TikTok trik pokazuje korišćenje jeftine alatke za lako skidanje kore.
Komentari(0)