Jedan sastojak u česnicu nemojte da stavljate: Etnolog objasnio kako se pravilno sprema, dotakao se i pečenice
Etnolog nam je objasnio kako se pravilno i po starim običajima sprema česnica, šta ne sme da se stavlja ali i kakva pečenica treba da bude.
Česnica je jedan od glavnih simbola Božića i svaka domaćica ga sa posebnom ljubavlju pravi. Međutim, i za njenu pripremu vezuju se brojni običaji, pa neke domaćice ustaju u ranu zoru da bi je pripremile, neke ipak to rade dan ranije, a evo šta je pravilo.
Pitali smo etnologa Sašu Srećkovića, muzejskog savetnika iz Etnografskog muzeja, da nam objasni simboliku česnice i kako se ona po običajima pravi, a evo šta nam je on otkrio:
"Česnica može da se mesi na Badnje veče (6.1.) kao na primer ponegde na jugu Srbije, ali takođe i u rano Božićno jutro (mesi domaćica po pravilu s 'nenačetom' vodom, onom s izvora). Ona se može lomiti i na Badnje veče, ili najkasnije za Božićni ručak", objasnio nam je Saša, a onda otkrio i jedan detalj koji malo ko zna kada je u pitanju priprema česnice:
Možda vas zanima:
NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.
Etnolog nam otkriva zašto ne treba da spavamo na Božić: Evo zašto je to važno, ali i šta obavezno da uradimo
Postoje razni običaji i verovanja za Božić, a evo nekih koji utiču na naše ponašanje a veruje se da zavise baš od ovog dana.
Možda vas zanima:
NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.
Etnolog nam otkriva zašto ne treba da spavamo na Božić: Evo zašto je to važno, ali i šta obavezno da uradimo
Postoje razni običaji i verovanja za Božić, a evo nekih koji utiču na naše ponašanje a veruje se da zavise baš od ovog dana.
Možda vas zanima:
NAJRADOSNIJI OBIČAJ ZA KOJI MNOGI NE ZNAJU Evo šta treba da uradi svako ko pronađe novčić u česnici za Božić
Sigurno da za ovo niste znali.
Etnolog nam otkriva zašto ne treba da spavamo na Božić: Evo zašto je to važno, ali i šta obavezno da uradimo
Postoje razni običaji i verovanja za Božić, a evo nekih koji utiču na naše ponašanje a veruje se da zavise baš od ovog dana.
"Postoje razni recepti za česnicu, a najbitnije je da su svi bez upotrebe kvasca. U Vojvodini je ponegde česnica i slatka (uticaj Srednje Evrope). Jedan klasičan recept za česnicu kaže: 600 g brašna, pola praška za pecivo, četvrt kašičice sode bikarbone, 2 do 3 kašike ulja i so."
Šta simbolizuje česnica i novčić u njoj?
"Reč česnica označava 'deo' ili 'udeo' odnosno da svako iz zajednice ima tu svoj udeo i da deli taj obredni hleb. Po jednoj legendi Marija je dala hleb mudracima s Istoka koji su došli Hristu na poklonjenje", rekao nam je etnolog, a onda se osvrnuo i šta predstavlja novčić, odnosno šta znači za onog ko ga pronađe:
"Ko od ukućana pronađe novčić koji se stavlja u česnicu veruje se da će ga pratiti blagostanje u novoj godini."
Kakva pečenica treba da bude?
Neki ljudi praktikuju da za pečenicu uzmu celo prase dok neki ipak biraju da ispeku komad mesa, a da li ima razlike u tome? Evo šta nam je rekao etnolog:
"Prase (pečenica) se po pravilu izlaže na božićnu trpezu u celosti."
U nekim krajevima je običaj da se u prase stavi jabuka i da ukućani pre bilo čega što uzmu sa praznične trpeze treba da pojedu komad te jabuke, a evo kako nam je etnolog objasnio njenu simboliku:
"Jabuka koja se stavlja prasetu u usta je ovde dekorativni detalj, ali je ona po sebi već simbol zdravlja i plodnosti", rekao nam je Saša.
(Mondo)
Otac Radivoj objašnjava šta nikako ne sme da se radi na najradosniji hrišćanski praznik - Božić: Ovako deci činite zlo
Taj dan treba da služi za opuštanje, za razgovor sa porodicom. Treba odmarati i ne pričati o teškim temama
MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI Ekipa "Lepote Srbije" želi vam Srećan Božić
Srećan praznik svim našim čitaocima!
Tradicija nalaže da Božićna trpeza mora sadržati ovih 7 specijaliteta: Još su je Nemnjići započeli, a poštuje se i danas
Ovaj običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolizovao jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi
Jedan sastojak u česnicu nemojte da stavljate: Etnolog objasnio kako se pravilno sprema, dotakao se i pečenice
Etnolog nam je objasnio kako se pravilno i po starim običajima sprema česnica, šta ne sme da se stavlja ali i kakva pečenica treba da bude.
Profesionalac za peći na drva otkrio: Evo kako pravilno ložiti kako biste ceo dom ugrejali s manje potrošenih drva
Među najpopularnijim opcijama su peći na drva, koje pružaju udoban, efikasan i često pristupačniji način grejanja.
Komentari(0)