BUDITE OBAZRIVI SA PARKIRANJEM AUTOMOBILA Najjača košava ove godine može naneti veliku štetu vozačima
Danas je najavljeno pretežno sunčano, ali vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni.
Najjača košava duvaće danas u prestonici, zbog čega bi beogradski vozači morali da obrate pažnju gde parkiraju svoje automobile, kako se sutradan ne bi probudili sa razbijenom šoferšajbnom.
Neretko jak vetar zna da napravi pometnju u glavnom gradu, te grane osim što oštete automobile, vrlo često i povrede sugrađane, a upravo to se i dogodilo prošle nedelje ispred Tiršove, kada je jedna žena lakše povređena.
Možda vas zanima:
PRAVI JESENJI DAN NAS OČEKUJE DANAS Smenjivaće se oblaci i sunce, evo kakvo nas vreme očekuje
Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju prognozu za narednih sedam dana.
Možda vas zanima:
PRAVI JESENJI DAN NAS OČEKUJE DANAS Smenjivaće se oblaci i sunce, evo kakvo nas vreme očekuje
Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju prognozu za narednih sedam dana.
Možda vas zanima:
PRAVI JESENJI DAN NAS OČEKUJE DANAS Smenjivaće se oblaci i sunce, evo kakvo nas vreme očekuje
Republički hidrometeorološki zavod dao je najnoviju prognozu za narednih sedam dana.
Kako je ranije objasnio meteorolog Đorđe Đurić, vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.
Meteorolog objašnjava da vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.
– To se dešava usled velike razlike u vazdušnom pritisku između zapada i istoka, odnosno Mediterana i Jadrana. Tu imamo polje niskog vazdušnog pritiska – ciklon, dok istovremeno imamo sa istoka polje povišenog vazdušnog pritiska – anticiklon. Tako, pošto se mi nalazimo između ta dva sistema, gradijent, odnosno razlika u pritisku, izražena je i to dovodi do pojačanog vetra – kaže Đurić.
Mnogi Beograđani pamte košavu iz 1976, kada je u meteorološkim analima upisano da je, tog 17. oktobra, imala udare od čak 35, 9 metara u sekundi, odnosno 130 kilometara na sat.
Košava lomi drveće
Nisu retki slučajevi ni da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana, koje i te kako mogu da povrede građane ili pričine materijalnu štetu na njihovim vozilima.
Ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.
– Ako je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake.
S druge strane, istakli su da “Zelenilo” ne snosi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.
(Izvor: Alo/24sedam)
VREME JE SLAVA Slavimo Arhangela Mihaila, žito se nosi za pretke, a kolač za budućnost potomaka
Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihajala, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Komentari(0)