BUDITE OBAZRIVI SA PARKIRANJEM AUTOMOBILA Najjača košava ove godine može naneti veliku štetu vozačima

Jelena Vamović

12:37

Aktuelno 0

Danas je najavljeno pretežno sunčano, ali vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni.

BUDITE OBAZRIVI SA PARKIRANJEM AUTOMOBILA Najjača košava ove godine može naneti veliku štetu vozačima
shutterstock

 

Najjača košava duvaće danas u prestonici, zbog čega bi beogradski vozači morali da obrate pažnju gde parkiraju svoje automobile, kako se sutradan ne bi probudili sa razbijenom šoferšajbnom.

Neretko jak vetar zna da napravi pometnju u glavnom gradu, te grane osim što oštete automobile, vrlo često i povrede sugrađane, a upravo to se i dogodilo prošle nedelje ispred Tiršove, kada je jedna žena lakše povređena.

Možda vas zanima:

Danas je u Beogradu najavljeno pretežno sunčano, ali vetrovito sa jakim, povremeno i olujnim jugoistočnim vetrom i temperaturama od šest do 11 stepeni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako je ranije objasnio meteorolog Đorđe Đurić, vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.

Meteorolog objašnjava da vremenski period trajanja košave zavisi od date sinoptičke situacije.

– To se dešava usled velike razlike u vazdušnom pritisku između zapada i istoka, odnosno Mediterana i Jadrana. Tu imamo polje niskog vazdušnog pritiska – ciklon, dok istovremeno imamo sa istoka polje povišenog vazdušnog pritiska – anticiklon. Tako, pošto se mi nalazimo između ta dva sistema, gradijent, odnosno razlika u pritisku, izražena je i to dovodi do pojačanog vetra – kaže Đurić.

Mnogi Beograđani pamte košavu iz 1976, kada je u meteorološkim analima upisano da je, tog 17. oktobra, imala udare od čak 35, 9 metara u sekundi, odnosno 130 kilometara na sat.

Košava lomi drveće

Nisu retki slučajevi ni da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana, koje i te kako mogu da povrede građane ili pričine materijalnu štetu na njihovim vozilima.

Ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.

– Ako je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra, snegoloma i sličnih vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake.

S druge strane, istakli su da “Zelenilo” ne snosi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

 

(Izvor: Alo/24sedam)

Komentari(0)

Loading