NOVA ERA RAZVOJA GRADA NA MORAVI Pokrenut novi investicioni ciklus, gradiće se zatvoren bazen, spomenik Županu Stracimiru i skijalište u Riđagama

Jelena Vamović

20:00

Aktuelno 0

Gradska uprava u Čačku pozvala je sve meštane i stručnu javnost da se upoznaju sa nacrtom planiranih investicija grada za 2022. godinu i daju svoje predloge. Rasprava se sprovodi do 9. decembra po dokumentu kojeg je potpisao gradonačelnik Milun Todorović.

NOVA ERA RAZVOJA GRADA NA MORAVI Pokrenut novi investicioni ciklus, gradiće se zatvoren bazen, spomenik Županu Stracimiru i skijalište u Riđagama
rina.rs

 

Plan predviđa da se u idućem letu, što se tiče gradskog budzeta, uloži čak 3,38 milijardi dinara (28,9 miliona evra) u nove objekte i obnovu starih, neophodne radove na gradskoj imovini, školama i vrtićima, podizanje fiskulturnih dvorana i druge, manje zahtevne poduhvate, a sve je razvrstano u 216 stavki, odnosno poslova. Istovremeno, predviđeno je da iz budzeta Republike, ministarstava i republičkih javnih preduzeća u gradnju na ovom području bude uloženo još 6,5 milijardi dinara (55 miliona evra).

Pribavljanju zemljišta u javnu svojinu, iz gradske kase, namenjeno je 400 miliona dinara (za ulice, pristupni put fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, novi hipodrom, zatvoreni bazen, skijalište u Riđagama). Za kupovinu građevina u javnoj svojini predviđen je 300 miliona (pored drugog tu je i treća rata za zgradu „Halk banke”).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sledećih 150 miliona biće uloženo u projektovanje 11 novih zdanja, kao što su kompleks gradske bolnice u Čačku i RH Centra u Ovčar Banji, vrtića, gradske košarkaške hale i spomenika knezu Stracimiru.

Budući spomenik knezu Stracimiru u centru Čačka, delo vajara Zorana Ivanovića, Foto: Ilustracija iz knjige „Hram Sv. Vaznesenja gospodnjeg u Čačku”

U izgradnju i rekonstrukciju objekata od javnog značaja trebalo bi da bude usmeren najveći iznos, čak milijardu dinara. Na tom spisku su izgradnja spomenika Stacimiru, fiskulturne sale u Donjoj Trepči, Trnavi, Ekonomskoj školi i Gimnaziji, obnova Ulice Cara Dušana i kuće Hadzića, podizanje zdravstvene stanice u Ljubiću i vrtića u Zablaću, obnova bedema na levoj obali Morave i postavljanje staza na gradskom hipodromu.

Za održavanje i nove radove na saobraćajnicama u gradu i po selima namenjeno je 300 miliona, za vodovode po selima 200, kanalizaciju 100. Osnovnim školama trebalo bi da bude poslato 105 miliona za opremu, ulaganje u zgrade i održavanje, a srednjim 33 miliona. U opremanje predškolskih ustanova biće uloženo 96 miliona, i još 38 za investicije na zgradama, kao i 14 za održavanje.

Ustanove kulture dobiće 37 miliona za opremanje i još 9 za tekuće održavanje, a Sportski centar „Mladost” 56 miliona pri čemu je najveća stavka (28) izgradnja dečjih igrališta u gradu. Centru za socijalni rad namenjeno je 1,5 a „Zračku” 1,1 miliona dinara, dok bi Dom zdravlja trebalo da dobije 10 miliona za opremu i nabavku vozila.

Sledećih 504 miliona grad će izdvojiti u kapitalne investicije, kao jedan od ulagača. Na toj listi su, recimo, izgradnja trafo stanice u Mrčajevcima 35/10, obnova saobraćajnica oštećenih tokom radova na izgradnji auto – puta Čačak – Požega, podizanju brze saobraćajnice Katrga – Mrčajevci – Kragujevac, mostova na Zapadnoj Moravi i Čemernici, vidikovca na Kablaru, obnovi gradske hale, izgradnju zatvorenog bazena, uspostavljanju muzeja košarke u Sokolani i još nizu projekata koji se tiču ustanova kulture.

Vodeći investitor u ovom delu ulaganja, kapitalnih, jesu Republika Srbija iz svog budzeta, njena ministarstva i javna preduzeća i taj iznos za 2022. godinu proračunat je na čak 55 miliona evra, od čega se 1,35 milijardi dinara odnosi na igradnju brane na Rzavu, u Svračkovu.

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading