ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Bundeva ima oko 90 odsto vode, a sadrži i niz dragocenih sastojaka poput belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, nijacina, folne kiseline, minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), oligo i mikro elemenata, pektina i celuloze. Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih oboljenja, a naročito je blagotvorna u sledećim slučajevima:
1. Dobra za pluća
Bundeva je odlična za disajne puteve. Istraživanje sprovedeno u Kini je pokazalo da osobe koje redovno jedu bundevu imaju 27 odsto manje šansi za razvoj bolesti pluća, a sve to zahvaljujući velikoj količini beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Brojna istraživanja su pokazala da upravo hrana bogata beta karotenom može da smanji rizik od srčanih bolesti.
Možda vas zanima:
Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti
Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna
Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji
Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.
Možda vas zanima:
Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti
Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna
Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji
Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.
Možda vas zanima:
Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti
Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna
Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji
Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.
2. Dijetalna
Zbog velikog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrednosti odlična je namirnica za sve one koji žene da izgube na težini. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako svarljivom. Masnoća gotovo da nema, a u 100 grama bundeve nalazi se samo tridesetak kalorija. Ako se bundeva redovno koristi, može da spreči prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti i stvaranje katarakte.
3. Diuretik i laksativ
Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka. Bundeva reguliše varenje hrane, deluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvora. Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, upale bubrega i bešike.
4. Popravlja raspoloženje
Preporučuje se ljudima koji pate od depresije zbog visokog procenta amino-kiseline L-triptopan. Ova kiselina podstiče izlučivanje serotonina u organizam i izaziva dobro raspoloženje i osećaj sreće.
Da li trudnice i bolesni treba da poste? Sveštenik otkriva koja pravila moramo da poštujemo tokom Božićnog posta
Božićni post počinje sutra, 28. novembra i trajaće 40 dana, do 6. januara.
Sutra počinje Božićni post, OVO je najvažnije: Džabe uzdržavanje od mrsne hrane ako vam misli budu rđave i zle
Božićni post počinje sutra, 28. novembra, a cilj posta je približavanje Bogu, kako kroz uzdržavanje od mrsne hrane i zlih misli, tako i kroz molitvu i činjenje dobrih dela.
SUTRA SU BOŽIĆNE POKLADE I SVETI APOSTOL FILIP Vreme za gozbu i veselje sa ukućanima: Ovo su običaji za poslednji dan pre Božićnog posta
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju sutrašnji početak šestonedeljnog Božićnog posta.
Sutra je sveti Jovan Zlatousti: Veruje se da jedno nikako ne treba da radite ako vam je život mio
Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”. Pravoslavni vernici ga praznuju 26. novembra, a ovo su najpoznatiji običaji za koje se veruje da treba da se ispoštuju za ovaj praznik.
Božićni post 2025: Kad počinje, pravila i šta smete i ne smete da jedete
Božićni post 2025. godine počinje 28. novembra 2025. i završava 6. januara 2026. godine.
Komentari(0)