ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani

Bundeva ima oko 90 odsto vode, a sadrži i niz dragocenih sastojaka poput belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, nijacina, folne kiseline, minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe), oligo i mikro elemenata, pektina i celuloze. Zbog svega navedenog odlična je za prevenciju mnogih oboljenja, a naročito je blagotvorna u sledećim slučajevima:
1. Dobra za pluća
Bundeva je odlična za disajne puteve. Istraživanje sprovedeno u Kini je pokazalo da osobe koje redovno jedu bundevu imaju 27 odsto manje šansi za razvoj bolesti pluća, a sve to zahvaljujući velikoj količini beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Brojna istraživanja su pokazala da upravo hrana bogata beta karotenom može da smanji rizik od srčanih bolesti.
Možda vas zanima:

Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji
Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz
Možda vas zanima:

Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji
Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz
Možda vas zanima:

Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji
Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.

Lekovito jelo naših predaka skoro svi su zaboravili: Donosimo vam originalni recept - prste da poližeš
Dakle, osnovni sastojak palente jeste kukuruzni griz
2. Dijetalna
Zbog velikog sadržaja vlakana i niske kalorijske vrednosti odlična je namirnica za sve one koji žene da izgube na težini. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako svarljivom. Masnoća gotovo da nema, a u 100 grama bundeve nalazi se samo tridesetak kalorija. Ako se bundeva redovno koristi, može da spreči prerano starenje organizma, nastanak kardiovaskularnih bolesti i stvaranje katarakte.
3. Diuretik i laksativ
Dobar je saveznik u borbi protiv osteoporoze zahvaljujući obilju cinka. Bundeva reguliše varenje hrane, deluje kao laksativ pa se preporučuje za suzbijanje zatvora. Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, upale bubrega i bešike.
4. Popravlja raspoloženje
Preporučuje se ljudima koji pate od depresije zbog visokog procenta amino-kiseline L-triptopan. Ova kiselina podstiče izlučivanje serotonina u organizam i izaziva dobro raspoloženje i osećaj sreće.

SVET SLIKARSTVA NA KLIK OD VAS: Pokrenut veb-sajt koji predstavlja radove mladih umetnika
Umetnost je jedan od najboljih načina da se predstave ideje, kultura, sve što je važno i vredno pomena. Upravo to je cilj i ovog projekta koji podrazumeva izradu web-sajta koji će promovisati mlade slikare, stavljajući akcenat na uverenje da je budućnost u mladim, kreativnim ljudima.

ODLUKA KOJA ĆE OBRADOVATI LOKALCE: Ulaz u NACIONALNI PARK TARA BESPLATAN za vozila sa BB i UE tablicama!
Nakon što je nova odluka da se svima elektronski naplaćuje ulaz u NP Tara izazvala nezadovoljstvo, na osnovu inicijative direktora Nacionalnog parka Tara, Opštine Bajina Bašta i Grada Užica Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ doneo je nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara kojima se određuje da je za određene kategorije vozila registarskih tablica BB i UE visina naknade 0 dinara.

HIT U SRPSKOJ TOSKANI: Za kilogram grožđa u Topoli traže 200 dinara, ali se razgrabilo za par sati! Ovoliko košta najskuplje vino (FOTO)
Srpska Toskana ovog vikedna tradicionalno slavi vino, vinogradare i grožđe a očekivano Oplenačka berba je u Topolu privukla već prvog dana na hiljade ljudi. Na tezgama su vredni voćari izložili svoje proizvode, a najveća ponuda ali i potražnja je naravno za grožđem.

Danas slavimo Miholjdan: Dan kada počinje prava jesen i ne preporučuju se poslovi po kući
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Miholjdan, dan posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Još tokom svog života ovaj svetac je bio poštovan kao veliki uzor hrišćanske vere i monaških vrlina. Po narodnom predanju, tek nakon ovog praznika počinje prava jesen.

Danas su Miholjske zadušnice: Ko ne ode na groblje, treba 1 stvar da uradi u svojoj kući za pokoj dušu bližnjih
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 11. oktobra, obeležavaju Miholjske zadušnice — dan posvećen molitvi i sećanju na upokojene
Komentari(0)