OBRATITE PAŽNJU Kako pravilno prepoznati zdrav med kada kupujete, objasnio je par trikova pčelar Stanko Rajić
Pčelar sa višegodišnjim iskustvom i predsednik beogradskog Udruženja pčelara, Stanko Rajić je objasnio svojevremeno za medije kakvu grešku pravimo pri kupovini meda.
Otkrio je nekoliko trikova koje možemo pri sledećem odabiru meda da upotrebimo, kako bismo izbegli med koji nije prirodan i kupili med koji nema dodatog šećera u sebi.
- Med se ne koristi kao lek, već se uzima i kad ste zdravi, on poboljšava imunološki odgovor organizma - započeo je Stanko i otkrio da će prvi znak da sa samim medom nešto nije u redu biti cena, jer tegla pravog meda ne može da košta nekoliko stotina dinara.
On smatra da kvalitetan med mora dobro da se plati.
- Ispod hiljadu dinara, ne prilazite tom medu, čak ni na pijaci. U prodavnici će biti još skuplji. Kažu ljudi, nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari, ali mi kao potrošači teško možemo da prepoznamo pravi i lažni med na prvi pogled. Ipak, postoji nekoliko pokazatelja - naglasio je Stanko.
Lažni med ćete prepoznati, osim po ceni, ako se ne kristališe i ako je providan. Ekstremniji način testiranja je da ga stavite u kašičicu i zapalite šibicom, ako se karamelizuje, "uvalili" su vam šećer.
- Obično ljudi kažu, ušećerio se med, prirodno mu je svojstvo da se kristališe. U zavisnosti od toga kakva je struktura, koliko ima polena, ako je kristalizovan, to je sto odsto pravi med - dodao je on. Međutim, med se često kristalizuje tek kada nam dugo stoji, a ne bude takav već u prodavnici, pa ćemo teško prepoznati koji je kakav. Iako, podvlači Rajić, falsifikatori još uvek nisu uspeli da naprave lažni med koji će se kristalizovati.
- Prekidanje niti, odnosno viskozitet, nije baš jasan indikator. Ako se jasno providi kroz med, to je falsifikat, mora biti malo zamućen. Pogledajte nekoga kroz teglu, ako ga jasno vidite, to je šećerni med. U kašičicu ako stavite med i zapalite ga šibicom, i krene da se karamelizuje, pa to je sam šećer. Najbolje rešenje je da kupujete med od pčelara kojeg poznajete. Kao što kupujete kajmak na pijaci od osobe koju znate i verujete joj - rekao je on.
(NajŽena)
VREME JE SLAVA Slavimo Arhangela Mihaila, žito se nosi za pretke, a kolač za budućnost potomaka
Krsna slava veliki je porodični praznik kod Srba, a tradicija se poštuje vekovima unazad. Jednog od najvećeg svetaca, Arhangela Mihajala, slavi veliki broj građana koji su i ovog novembarskog jutra poranili i u crkvu odneli sveću, žito i kolač.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Komentari(0)