SAVETI ZLATA VREDNI Evo kako pravilno čuvati namirnice - krompir, luk i beli luk ne vole frižider

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Koliko puta ste bacili namirnice jer su izgubile svežinu pre nego što ste stigli da ih iskoristite? Pravilno čuvanje hrane u frižideru može značajno produžiti njen vek trajanja, sačuvati ukuse i sprečiti nepotrebno bacanje.

povrće
Shutterstock

 U ovom tekstu otkrićete najbolje načine da voće, povrće, mlečne proizvode i druge namirnice održite svežim i ukusnim što je duže moguće

Najbolje čuvanje namirnica u frižideru zahteva pravilnu organizaciju. Evo nekoliko saveta za čuvanje različitih vrsta namirnica:

Jabuke i kruške

Jabuke i kruške vole hladnoću, ali ih treba odvojiti od ostalih plodova jer ispuštaju etilen, gas koji ubrzava sazrevanje i kvarenje drugih namirnica. Najbolje ih je čuvati u fioci za voće ili plastičnim vrećicama sa nekoliko rupa za cirkulaciju vazduha. Jabuke se mogu čuvati i do četiri nedelje u frižideru.

Citrusi (limun, narandže, grejpfrut)

Iako citrusi mogu da stoje na sobnoj temperaturi neko vreme, u frižideru traju duže. Stavite ih u fioku za voće, bez zatvaranja u plastične kese, jer im je potrebna dobra cirkulacija vazduha.

Banane

Banane nikako ne treba držati u frižideru pre nego što potpuno sazru. Hladnoća može da uspori sazrevanje, ali i izazove tamnjenje kore. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi dok ne postanu zrele, a potom ih možete staviti u frižider da duže ostanu sveže.

Zelena salata, spanać i drugo lisnato povrće

Ove namirnice brzo gube vlagu i mogu da postanu vlažne i mlitave ako se ne čuvaju pravilno. Operite ih, osušite i stavite u plastičnu kesu sa papirom koji će upiti višak vlage. Čuvajte ih u fioci za povrće.

Mlečni proizvodi

Mleko, sir i jogurt najbolje je čuvati na gornjim policama frižidera gde je temperatura konstantna. Sir može trajati duže ako se umota u voštani papir umesto plastične folije, jer tako može "disati" i ostati svež.

Paradajz i krastavci

Paradajz i krastavci zapravo bolje čuvaju ukus na sobnoj temperaturi. Hladnoća može promeniti njihovu teksturu, učiniti paradajz brašnjavim, a krastavce vodenastim. Ako ipak želite da ih stavite u frižider, najbolje je da to učinite kada su već potpuno zreli.

Jaja

Jaja čuvajte na polici, a ne u vratima frižidera. Vratima se često otvaraju, pa temperatura može varirati, što smanjuje svežinu jaja. Čuvanje na polici gde je temperatura konstantna produžava im vek trajanja.

Krompir, luk i beli luk

Ove namirnice ne treba čuvati u frižideru jer hladnoća može negativno uticati na njihov ukus i teksturu. Držite ih na suvom, hladnom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha, poput ostave.

Meso i riba

Sirovo meso i riba treba da budu u najhladnijem delu frižidera, obično na donjoj polici, dobro umotani ili u zatvorenim posudama kako bi se sprečilo širenje bakterija.

Dodatni saveti

Redovno čistite frižider i proveravajte rok trajanja namirnica.
Pazite da ne pretrpate frižider kako bi vazduh mogao pravilno cirkulisati i održavati sve namirnice svežim.
Upotrebite prozirne posude kako biste lako videli sadržaj i brže koristili ono što se bliži isteku roka trajanja.

Uz ovakvu organizaciju i čuvanje namirnica, smanjićete bacanje hrane i produžiti svežinu svojih proizvoda.

asfalt

Mladi ljudi ostali su u ovom selu da žive i rade, među njima i sportski rekorder: Stiže novi asfalt u Haluge kod Brodareva, meštanima ovaj put znači mnogo

Aktuelno

16:00

25 septembar, 2024

Za meštane brodarevskog sela Haluge ova jesen počela je odlično, jer su nakon dugog čekanja konačno dočekali novi, vruć asfalt do svojih kuća. Na osnovu direktnog naloga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na potezu prema kućama Sinančevića, trenutno se izvode radovi na asfaltiranju deonice u dužini od 2000 metara. Do danas je uspešno završeno 1500 metara ove trase, a u planu je i sanacija postojećeg asfaltnog puta u dužini od oko 1000 metara.

Komentari(0)

Loading