LETO JE IZA NAS Evo kako da pripremite vaše voćke i ruže za hladnije dane

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Kako se približavaju hladniji meseci, neophodno je pravilno pripremiti voćke i ruže za zimu kako bi se osigurao njihov zdrav razvoj i uspešan početak prolećnog rasta.

ruže
Shutterstock

Pravilna nega tokom jeseni je ključna za jačanje biljaka i njihovu zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova.

Briga o voćkama

Jedan od prvih koraka u pripremi voćaka za zimu je orezivanje. Uklanjanjem bolesnih, suvih i oštećenih grana, smanjuje se rizik od bolesti i štetočina, a biljka čuva energiju koja će joj biti potrebna tokom hladnijih dana.

voćnjak rina
 

Takođe, zalivanje je od velike važnosti. Nakon sušnog leta, potrebno je obezbediti voćkama dovoljno vlage kako bi koren ostao zdrav i otporan tokom zime. Zaštita korena može se postići postavljanjem sloja malča,  što pomaže u očuvanju vlage i štiti koren od smrzavanja.

Na kraju, potrebna je i prihrana organskim đubrivom, poput komposta, što će obogatiti zemljište, dok treba izbegavati azotna đubriva koja podstiču neželjeni rast pred zimu.

Nega ruža

Ružama je potrebna posebna pažnja kako bi preživele zimu. Blago orezivanje tokom jeseni, koje podrazumeva uklanjanje osušenih cvetova i oštećenih grana, pomaže ružama da se pravilno pripreme za hladnoću.

ruže Shutterstock
 

Zaštita od hladnoće i za ruže uključuje postavljanje sloja malča oko baze biljke, koristeći organske materijale poput slame ili lišća, što pomaže u očuvanju toplote. Dodatno, možete nagrnuti malo zemlje oko stabljike radi bolje izolacije.

Kada je u pitanju prihrana ruža, važno je izbegavati azotna đubriva krajem leta i početkom jeseni i umesto toga koristiti fosforna i kalijumska, koja jačaju korenje. Ne zaboravite da ruže dobro zalijete pre prvih mrazeva, kako bi imale dovoljno vlage tokom zime.

Uz ove korake, vaše voćke i ruže biće dobro zaštićene i spremne za bujanje u proleće, što će osigurati zdrav rast i bogate cvetove u narednoj sezoni

Komentari(0)

Loading