BILA JE VERENICA BORE ĐORĐEVIĆA: Posvetio joj je pesme od kojih je jednu doživela kao STRAŠNU OSVETU! (FOTO) (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, legendarni frontmen grupe „Riblja čorba,“ već decenijama simbol je srpskog rokenrola.

Maja Jovanović
Printscreen/Youtube

Njegove pesme obeležile su mladost mnogih generacija, a njegov glas ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana. Ovih dana bije bitku za zdravlje i mi mu želimo brz oporavak, a danas ćemo vam ispričati priču o ženi koja je bila inspiracija za neke od njegovih čuvenih pesama.

Maja Jovanović, nekadašnja verenica Bore Đorđevića, prisetila se u jednom intervjuu kako su se ona i Bora verili, zašto je raskinula veridbu i kako su nastale pesame „Srećan put pišo moja mala“ i „Dva dinara druže“ .

U dokumentarnom filmu „Dozivanje anđela,“ koji se bavi istorijom jedne od najpoznatijih rok grupa na ovim prostorima, Maja je otkrila da su Bora i ona veče pred njegov odlazak u vojsku odlučili da se vere.

" Jedino čega se ja sećam kao trenutka je da se ja budim ujutru, moj brat dolazi u sobu i ja mu kažem – e znaš šta, ja sam se verila. čini mi se da je to urađeno sa onim od ključeva… ono što povezuje ključeve e to je trebalo da izigrava prsten. On je sutradan otišao u vojsku i mi smo nadalje krenuli da se dopisujemo", rekla je Maja u tom dokumentarnom filmu.

Prisetila se i jedne fotografije na kojoj su ona i Bora.

Maja Jovanović Printscreen/Youtube
 

“Tih nekoliko sličica koje imam, baš sam to pogledala pre neki dan… e sad jedna od fotografija je da ja stojim sa strane i gledam u Boru koji je u vojničkoj uniformi, nasmešen i onako lep kakvim ga je Bog dao, a pored njega su neke dve devojčice. One su tu došle, videle su zvezdu. Ej došao u Doboj neko ko je snimio ploču. I vidim se ja na toj slici kako gledam sve to nekim strašnim pogledom. Ja se zaista toga ne sećam. Ali eto takva je situacija bila", ispričala je ona.

Bora je mnoge svoje pesme napisao dok je bio u vojsci, a među njima je i jedna od najpoznatijih, „Dva dinara druže“, koja je nastala kao odgovor na raskid veze sa Majom.

„Planirali smo venčanje, dogovarali smo čak i imena za decu. Ali u jednom trenutku shvatila sam da ne mogu da živim takav život. Raskinuli smo telefonom ili pismom, više se ne sećam. Nikad se više nismo videli. "Kad je napisao "Dva dinara druže", raznežio me, a kad sam čula da je obelodanio pesmu "Srećan put pišo moja mala", skamenila sam se. Pisao je da sam imala prljavu intimu, ko mi je otac, obelodanio gde živim. To je stvarno bio šok". U toj pesmi je eksplicitno spomenuo mog oca, generala, i napisao da sam dobila sve što sam htela. To je za mene bio užas. Bila sam tako besna da sam ga mogla ubiti“, rekla je Maja.

[Tekst pesme "Srećan put pišo moja mala"]

Srećan put, pišo mojo mala

Ona me poljubi i ode

Kući kod tate generala

U pošti sam deo personala

Nikada nećeš znati ko sam

Srećan put, pišo moja mala

Dobila si sve što si htela

U jeftinoj sobi provincijskog hotela

Ti putuješ ovih dana

Već nestaješ u daljini

Ostaje ti jedna slika I dve fleke na haljini

Jednom ćeš ispričati deci "Bio je dobar, al' budala

Bila sam s njim pet-šet meseci"

Srećan put, pišo moja mala

Pesma „Srećan put pišo moja mala“ je mnogima obeležila adolescenciju, dok je Maji ostavila gorak ukus. Bora Đorđević danas živi u Sloveniji, gde je sa suprugom Dubravkom našao mir i sreću dok nisu nastupili zdravstveni problemi sa kojima se bori. Venčali su se 2016. godine na grčkom ostrvu Santorini.

Komentari(0)

Loading