UŽASNA EKSPLOZIJA Smederevo je u drugom svetskom ratu sravnjeno uz mnogobrojne žrtve, evo šta se zbilo (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Zanimljivosti 0

Tokom Drugog svetskog rata, Smederevo je imalo značajnu ulogu, a smederevska tvrđava je bila ključni deo te istorije.

Eksplozija u Smederevskoj tvrđavi
Wikipedia

Smederevska tvrđava (ili Smederevo Fortress) je srednjovekovni utvrđeni grad u Smederevu. Između 1427. i 1430. godine, na nalog Despota Đurađa Brankovića, vladara Srpskog despotata, izgrađena je ova tvrđava koja je kasnije dodatno ojačana od strane Osmanskog carstva.

Tvrđava je izdržala nekoliko opsada od strane Osmanlija i Srba, relativno neoštećena. Međutim, tokom Drugog svetskog rata, tvrđava je pretrpela ozbiljna oštećenja zbog eksplozija i bombardovanja. Nemačke snage su koristile tvrđavu za skladištenje municije, a 5. juna 1941. godine došlo je do katastrofalne eksplozije koja je teško oštetila tvrđavu.

Eksplozija je bila toliko snažna da je raznela čitavo Smederevo i dosezala naselja udaljena čak 10 kilometara. Veći deo južnog zida tvrđave je uništen, a obližnja železnička stanica, prepuna ljudi, je takođe razorena.

Iako je tvrđava trenutno podvrgnuta obimnim radovima restauracije i konzervacije, ona i dalje ostaje jedan od retkih sačuvanih spomenika srednjovekovnih srpskih vladara i deo je Nacionalnih spomenika kulture izuzetnog značaja.

Posledice eksplozije u Smederevskoj tvrđavi 1941. bile su stravične

Eksplozija municije u Smederevskoj tvrđavi dogodila se iz još nerazjašnjenih razloga.
Procene žrtava kreću se od nekoliko stotina do 2.500 osoba.
Krater koji je nastao usled eksplozije bio je dugačak 50 metara i dubok 9 metara.
Veći deo grada Smedereva je razoren.
Prozori su pukli u naseljima oko Smedereva, a tremor je osetio i u drugim gradovima kao što su Velika Plana, Bela Crkva, Vršac i Beograd.
Među žrtvama su bili sin i snaha Milana Nedića.

Nažalost, uzrok eksplozije nije rasvetljen do danas. Postoje različite verzije, uključujući jednu da je do eksplozije došlo slučajno, dok druga verzija sugeriše da je za nju odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić. Bez obzira na uzrok, ova tragedija ostaje deo istorije Smedereva i sećanje na sve one koji su izgubili živote u tom strašnom događaju.

 

 

 

Komentari(0)

Loading