GORNJI BUČUMET Selo sazdano od dragog kamenja, ali stvarno

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Medveđa – Selo Gornji Bučumet ispod planine Radan u opštini Medveđa jedini je kraj u Srbiji gde se drago kamenje može naći na livadama u šumama i u dvorištima.

selo na dragom kamenju
Printscreen/Youtube/Exploziv

Kada se posle pola sata vožnje od Medveđe siđe na makadam, zastaje dah. Pred očima se otvara nestvaran prizor. To su stene i kamenje od „opala“, „ahata“, „kalcedona“, „ametista“ i „jaspisa“, drago kamenje od koga se izrađuje skupoceni nakit.

Selo Gornji Bučumet, smešteno na obroncima planine Radan u južnoj Srbiji, predstavlja pravu riznicu dragog kamenja. Ovo selo je poznato po svojim kućama, bunarima, podzidima i ogradama koji su sagrađeni od kamena najraznovrsnijih boja.

Legenda kaže da je Sveti Sava lično blagosiljao ovo planinsko seoce. Prema priči, dok je silazio sa Radan planine, umoran i iscrpljen, zastao je baš u Bučumetu da malo predahne. Jedna starica mu je pružila bokal hladne izvorske vode i meda da se okrepi. Zatečen njenom ljubaznošću, svetac je izgovorio: “Selo vam se pozlatilo.” Od tada, kažu meštani, selo leži na naslagama poludragog i dragog kamenja - opala, jaspisa, kalcedonita, ahata, a šuška se čak i o dijamantima, na većoj dubini. Seljani ovo blago koriste za različite svrhe: ugrađuju ga u kuće, vodenice i bunare, gaze ga na njivama i putu.

Selo Gornji Bučumet je pravo čudo prirode ili, kako ga neki nazivaju, "selo od dragulja". Iako skromno, ovo mesto i dalje privlači pažnju ovim jedinstvenim fenomenom.

Meštani su ovim draguljima posuli puteve, ugradili su ih u temelje svojih kuća i staja, a njima su obložena i šesedetak bunara.

U Medveđi kažu da je sve to istina i da u tim krajevima postoji i mineralna voda kojom meštani poje stoku jednako posebna i izuzetno zdrava.

Na teritoriji Medveđe postoji i rudnik Lece, postoje jalovišta koja u svom sastavu imaju veliku količinu zlata.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/90227/najpopularnije-u-svetu-i-srbiji-ovo-ime-roditelji-najcesce-daju-devojcicama-nosi-jaku-simboliku/vest

Komentari(0)

Loading