NAJPOPULARNIJE U SVETU I SRBIJI Ovo ime roditelji najčešće daju devojčicama, nosi jaku simboliku

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Trenutno najpopularnije ime na svetu za devojčice – Sofija, znači mudrost i lako se izgovara na svim jezicima.

devojčice
Shutterstock

Ime Sofija potiče iz grčkog jezika i znači "mudrost" ili "ona koja poseduje mudrost". U antičkoj Grčkoj, Sofija je bila personifikacija mudrosti, a ime se koristilo kao žensko ime od najranijih vremena. Kroz istoriju, Sofija je bila popularno ime u različitim kulturama što odražava univerzalno priznato poštovanje prema mudrosti kao vrlini.

Ovo ime je među najpopularnijim imenima za devojčice širom sveta već nekoliko decenija. U mnogim zemljama, uključujući Srbiju, Sofija je na vrhu liste omiljenih imena za novorođene devojčice. Do 2000. godine veoma retko, nakon samo 16 godina, ovo ime je dospelo na listu najpopularnijih. I tako, od 2016. do 2022. godine Sofija je najčešće žensko ime u našoj zemlji.

Popularnost delom može biti rezultat toga što izgovor imena elegantno zvuči, zatim lakoće izgovora na različitim jezicima, kao i značenja koje nosi.

Do zaključka da je Sofija  najpopularnije ime došla je američka stručnjakinja za imena Laura Vatenberg, koja navodi da su Meksiko, Italija, Rusija i Amerika među zemljama sa najviše devojčica koje nose ovo ime.

“Neverovatno je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To svakako govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi”, kaže Vatenberg.

Meksiko, Rusija, Argentina, Italija, Švajcarska, Estonija, Čile i Slovačka su zemlje u kojima roditelji svojim devojčicama najčešće daju ime Sofia. Ovo ime je među tri je najpopularnija imena u čak 20 zemalja.

Simbolizuje duboko razmišljanje i duhovne mudrosti. Roditelji često biraju ovo ime nadajući se da će njihova devojčica nositi te osobine tokom svog života.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/89957/iznenadicete-se-ko-su-ovo-su-imena-najpoznatijih-cincara-ovih-prostora/vest

Komentari(0)

Loading