RUDNO NA GOLIJI Selo sa najvećim brojem sunčanih dana u Evropi, ovde ćete uživati u odličnoj hrani, pejzažima i vazduhu

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Danas u Srbiji postoji puno mesta gde možete uživati u seoskom turizmu, domaćoj hrani i očuvanoj prirodi. I zaista je lepo opustiti se u takvom ambijentu. Sela Kraljeva ipak nude jedan drugačiji i poseban odmor, koji malo gde možete iskusiti.

golija
Foto: Rina

U ovom delu Srbije sačuvani su stari srpski običaji i tradicija, pa kada ovde dođete, neće to biti predstava za turiste, već deo svakodnevnog života.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели TO Kраљево (@turistickaorganizacijakraljevo)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Hrana se ovde sprema po starinski. Po receptima naših baka i deka. Razne heljdopite, kačamaci, čuveni kraljevački sir i kajmak, sušeno meso i pršute. Šume su bogate su gljivama, pa ovde možete probati različite specijalitete od vrganja i lisičarke.

Oduševiće vas četinarske šume i najčistiji vazduh koji ovde živi tokom cele godine. Jedno od najpoznatijih sela za seoski turizam je Rudno u opštini Kraljevo, ovde ćete naći lepo organizovan smeštaj i nadaleko čuvene domaćine.

Selo Rudno smešteno je na obroncima planine Golije, oko 76 kilometara južno od Kraljeva. Od Kraljeva do Rudna se dolazi Ibarskom magistralom prema jugu u pravcu Raške. Putuje se 76 kilometara do naselja Brvenik, a zatim se skreće desno 12 kilometara prema manastiru Gradac, odakle se produžava pravo asfaltiranim putem još 12 kilometara do centra selo Rudno. Do sela se može doći i od manastira Studenica makadamskim vijugavim putem 15 kilometara uz padine Radočela.

Sigurno niste znali da je planinsko mesto Rudno prvo u Evropi po broju sunčanih dana u toku jedne godine? Ovde je nebo bistro a zvezde su zaista blizu.

Kažu da je Rudno i treće u Evropi po broju zvezdanih noći. Tačnosti ove tvrdnje najbolje je proveriti uživo ali sigurno je da je ovde vazduh poseban, pravi poklon za pluća. Sudar morskih i kontinentalnih struja napuniće vam grudi kiseonikom, pa ćete biti spremni za šetnje po netaknutoj prirodi. A ako šetate trošite kalorije koje unosite kroz domaće specijalitete (heljdopitu, sir, kajmak, pršutu...).

Ako već niste, obavezno postite Rudno, oduševićete se.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/87909/savin-izvor-veruje-se-da-je-nastao-na-mestu-gde-svetitelj-udario-stapom-i-da-je-lekovit-a-pored-u-manastiru-pociva-mina-karadzic-foto/vest

Komentari(0)

Loading