VAŽNO Jednu stvar NIKAKO NE SMETE DA RADITE, evo kako pravilno čuvati voće i povrće u frižideru

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Kada je u pitanju čuvanje voća u frižideru, postoje nekoliko važnih pravila koja će vam pomoći da produžite svežinu voća i izbegnete truljenje.

povrće
Shutterstock

Voće i povrće treba držati odvojeno u posudama ili kesama. Nemojte mešati različite namirnice u istoj posudi. Na taj način ćete sprečiti da se etilen, prirodni plin koji neki plodovi ispuštaju, prenese s jedne vrste na drugu i ubrza proces zrenja ili truljenja.

Sledeće vrste voća možete slobodno staviti u frižider:

Citrusno voće, limun, pomorandže, mandarine.
Jabuke dobro podnose hlađenje.
Bobičasto voće, maline, borovnice, jagode.
Salata će duže ostati sveža ako je čuvate u frižideru.
Špargle, cvekla, kelj, šargarepa, celer, pečurke, takođe dobro podnose hlađenje.

Izbegavajte hlađenje sledećih vrsta voća i povrća:

Nezrele banane ne stavljajte u frižider jer će brže sazreti.

Zeleni pasulj, endivija, brokoli, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, blitva, krastavci, patlidžan, lisnato povrće, peršun, grašak, paprika, spanać, bundeva, slatki krompir, potočarka, lubenica: Ove vrste ne treba hladiti jer mogu izgubiti kvalitet i ukus.

Paradajz, niske temperature mogu uništiti njegov fini ukus, pa ga je bolje čuvati na sobnoj temperaturi.

Obično se ne preporučuje pranje voća i povrća pre odlaganja u frižider jer višak vlage može ubrzati truljenje.

Ako ipak operete voće, obavezno ga dobro osušite ili obrišite višak vode papirnim ubrusom. Bobičasto voće možete oprati u činiji hladne vode s malo sirćeta kako biste uništili bakterije, ali ga nakon toga dobro osušite kako se ne bi stvorila plesan.

Uz ova pravila, vaše voće će duže ostati sveže i ukusno!

Komentari(0)

Loading