USKRS STIŽE BIĆE I LJUSKI OD JAJA Nemojte je bacati, evo za šta sve možete da je iskoristite

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Ljuska od jaja je veoma bogata kalcijumom i ima mnogo korisnih primena u domaćinstvu i bašti, za koje možda niste znali.

kuvana jaja
Shutterstock

Evo nekoliko načina na koje možete iskoristiti ljuske od jaja:

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao biorazgradive saksije za sadnice. Napunite polovinu ljuske zemljom, pa pažljivo stavite seme i sačekate da poraste. Kada biljke budu dovoljno velike, možete celu ljusku presaditi u baštu, gde će se razgraditi i dodati kalcijum zemljištu oko nje.

Nakon doručka ili pečenja kolača, usitnite ljuske od jaja i dodajte ih u baštu ili saksijske biljke. Dok se polako razgrađuju, poboljšavaće strukturu zemljišta i oslobađati kalcijum tokom vremena. Što su ljuske sitnije, brže će se razgraditi.

Za povrće: Ljuske od jaja možete staviti direktno ispod povrća prilikom presađivanja. Kalcijum iz ljuski pomaže u prevenciji pojave truleži na plodovima usled nedostatka kalcijuma. Takođe, grubo izmrvljene ljuske jajeta po površini zemlje mogu zaštititi biljke od dosadnih puževa.

Ako imate kokoške, možete im jednostavno vratiti ljuske od jaja. One će ih rado grickati i uživati u ovom obroku.

Ljuske od jaja mogu se koristiti i kuvane.

Kuvane ljuske možete dodati u kompost ili direktno u baštu. Iako se kuvane ljuske sporije razgrađuju od sirovih, i dalje će doprineti poboljšanju strukture zemljišta i dodati kalcijum.

Kuvane ljuske možete osušiti, dobro usitniti i dodati u zemlju, tako će se lakše razgrađivati. Kalcijum iz ljuski pomaže u jačanju biljaka i prevenciji određenih bolesti.

Za čišćenje posuđa: Kuvane ljuske mogu se koristiti za čišćenje posuđa. Usitnite ih i dodajte malo soli ili sode bikarbone. Ova smesa je odlična za čišćenje i pomoći će da se lakše očiste zagoreli ostaci sa tiganja i šerpi.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da na pravi način iskoristite ljuske od jaja.

Komentari(0)

Loading