MNOGI Ljudi veruju da izgled noktiju može otkriti mnogo o zdravlju, a neki i u njihovu magijsku moć...

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Nokti imaju posebno mesto u različitim kulturama i verovanjima širom sveta, kod nas se često pominju u kontekstu magijskih rituala i, u astrologiji, a mnogi lekari tvrde da njihov izgled može otkriti dosta o našem zdravlju.

nokti
Shutterstock

Nokti i astrologija: U astrologiji, svaki prst na ruci povezan je sa određenim planetom. Na primer, palac je povezan sa Suncem, kažiprst sa Jupiterom, srednji prst sa Saturnom, domali prst sa Merkurom, a mali prst sa Venerom. Veruje se da se sečenje noktiju u određene dane može uticati na energiju tih planeta i doneti sreću ili nesreću.

Nokti i lepota: Nokti su često povezani sa lepotom i negom. U mnogim kulturama, negovani nokti smatraju se znakom dobrog zdravlja i higijene. Manikir i pedikir su postali popularni rituali nege noktiju, a boje laka za nokte često se biraju prema trenutnom raspoloženju ili modi.

Nokti kao indikatori zdravlja: Neki veruju da izgled noktiju može otkriti informacije o zdravlju. Na primer, krhki nokti mogu ukazivati na nedostatak vitamina, a promene u boji noktiju mogu biti znak problema sa jetrom ili cirkulacijom.

Uvek je interesantno istraživati različite aspekte srpskih narodnih verovanja i kako su ona utkana u našu svakodnevnicu.

Pronađeni nokti u domu ili ispred njega veruje se da ukazuju na magiju vezanu za opšta razočarenja, svađe i gubitke.

Nokti su, dakle, više od običnih delova tela – oni nose sa sobom bogatu simboliku i značenje.

Nokti i verovanja vezana za njih imaju duboko ukorenjeno mesto u srpskoj tradiciji, i mada živimo u 21. veku, ova narodna verovanja su i danas veoma rasprostranjena u Srbiji.

Evo još nekoliko zanimljivih verovanja vezanih za nokte:

Nokti se ne seku u tuđoj kući: Prema starom srpskom verovanju, ako neki gost, bez prethodnog dogovora sa vama, seče nokte u vašoj kući, to se tumači kao znak nesloge i svađe. Dakle, bolje je da se nokti seku kod kuće ili u salonu, nego u tuđem domu.

Izbegavajte mešanje odsečenih noktiju sa ruku i nogu: Nikada ne treba da se mešaju nokti sa ruku i nogu. Ako se nokti pomešaju, veruje se da će to doneti nesreću kući.

Dan kada se seku nokti: Takođe, postoji verovanje da treba obratiti pažnju na dan kada se nokti seku. Na primer, sečenje noktiju u ponedeljak može doneti depresiju, tugu i destruktivne situacije.

Uprkos modernom dobu, ova verovanja i dalje oblikuju našu kulturu i tradiciju.

Komentari(0)

Loading