MALEVILA Ovaj grad u SRBIJI se zvao ZLI GRAD, nećete verovati koji i ZAŠTO (FOTO)

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Sada je Zemun prelep grad i ponos Srbije, dok je rodno mesto drevnih Zemunaca zabeleženo pod pogrdnim imenom Malevila što bi u prevodu značilo "zli grad" ili "rđavo mesto". Malevila, takođe poznata kao Mallevila, je drevni toponim povezan sa Zemunom.

MALEVILA Ovaj grad u SRBIJI se zvao ZLI GRAD, nećete verovati koji i ZAŠTO (FOTO)
Shutterstock/Kula Gardoš

U vreme Rimljana, naselje na mestu današnjeg Zemuna bilo je poznato kao Taurunum. Rimljani su osnovali ovo naselje, i ono je imalo značajnu ulogu tokom njihove vladavine.

Međutim, tokom krstaških ratova, grad se pominje kao Mallevila u 9. veku od strane frankovskih hroničara. Zašto baš tako i na koji način je ovakav nadimak dobio malo ko pouzdano zna. Tako ima više teorija kako je Zemun postao Zli Grad.  Pretpostavlja se da su upravo krstaški ratnici, poniženi nakon sukoba sa lokalcima kumovali ovom imenu.

U knjizi "Dosije Zemun" Dragana Stojkovića objašnjava se da je u svojoj sedam milenijuma dugoj istoriji Zemun imao mnogobrojne padove, uspone i bolne događaje. Među njima izdvaja se onaj kada su Zemunci 1096. godine pretukli nekolicinu baraba iz krstaškog pohoda, koji su se u gradu nepristojno ponašali i maltretirali stanovnike. Zemun je zbog toga bio kažnjen – popaljen i opljačkan, a mnogi stanovnici pobijeni. I to nije bilo dovoljno – čak i u istorijskim kartama iz tog perioda bio je ucrtan pod imenom Malevila označavajući nekakvo zlo mesto.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, u Muzeju grada Beograda kažu da je to samo jedna od mogućih teorija.

Tako postoji i priča prema kojoj je prostor današnjeg Zemuna zbog legla komaraca proglašen rđavim naseljem. Blizina rečne vode omogućavala je navodno njihov brz razvoj i to naročito onih koji su prenosili opaku malariju. Nezdrava voda i pretnja od bolesti mogli bi biti više nego dovoljan razlog za takvo imenovanje.

Postoji i treća, manje verovatna opcija, da je Malavila zapravo franački toponim, budući da su Franci zavladali sremski podnebljem početkom devetog veka.

Valja napomenuti i to da, ako već ničemu drugom, Krstaškim ratovima imamo da zahvalimo za jednu važnu stvar – pohodi koji su tada pokrenuti skrenuli su pažnju pisaca i istoričara na mesta koja su se vojnicima našli na putu. Tako dolazimo i do značajnih svedočenja o tome kako je Zemun toga doba izgledao.

Slovensko ime ovog grada bilo je Zemln i veruje se da potiče od reči zemlja. Ovo ime poslužilo je kao osnova za sve buduće nazive grada, uključujući moderni srpski Zemun.

Strateški položaj Zemuna blizu ušća reka Save i Dunava stavio ga je u centar kontinuiranih ratova između Habsburške i Osmanske imperije. Beogradski mir iz 1739. godine konačno je stavio grad pod vlast Habsburške Monarhije, i on je postao važna vojna tačka.

Stanovništvo: 1777. godine, Zemun je imao oko 6.800 stanovnika, pri čemu je polovina populacije bila etnički Srbi, a druga polovina činili Nemci, Mađari i Jevreji. Raznolikost stanovništva doprinela je kulturnom bogatstvu grada.

Danas je Zemun opština unutar grada Beograda, Srbija. Bio je zaseban grad sve do 1934. godine, kada je spojen Beogradom. Nalazi se na desnoj obali Dunava, uzvodno od centra Beograda, i ima bogatu istoriju koja obuhvata različite civilizacije i imperije.

Lepote Srbije su i na Instagramu, zapratite nas za još zanimljivih priča:

 

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading