SRBI OBOŽAVAJU DA DAJU ĆERKAMA OVO IME, A RETKO KO ZNA ŠTA ZNAČI: Mnogi će se IZNENADITI koliko je SNAŽNO

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Značenje imena Irena ili Irina vodi poreklo iz, kako se veruje, dve različite kulture

SRBI OBOŽAVAJU DA DAJU ĆERKAMA OVO IME, A RETKO KO ZNA ŠTA ZNAČI: Mnogi će se IZNENADITI koliko je SNAŽNO
Shutterstock

Etimološki gledano, ime Irena vodi poreklo iz grčkog jezika, od imena boginje mira ili je izvedeno od grčke reči "ajrena", što znači mir, sreća, spokoj, blaženstvo, dobrota, blagost. Irena je bila grčka boginja mira i ćerka vrhovnog boga Zevsa i Temide.

Uz svoju najčešću varijantu Irina, ovo prelepo žensko ime čest je izbor roditelja u Srbiji i u zemljama regiona. Popularno je jer se lako izgovara, ima lepo značenje i prilagođava se brojnim svetskim jezičkim oblicima.

Neki kažu da značenje imena Irena potiče od grčke reči "eiar" što znači proleće, sunce, lepota, vesnik proleća, boginja proleća. Drugi veruju da Irena vodi poreklo iz slovenskog jezika ili čak srpskog jezika od reči jara, što znači vrućina, žega, toplota i sparina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za devojčice koje nose ovo ime kaže se da su "žene koje donose mir i sreću", "one koje su blage i svetle", "one koje donose radost", "one koje su lepe kao proleće", "osobe pune nežnosti i topline", "one koje su lepe", "žene koje su silovite, borbene i istrajne". Nadimci za ime Irena su Ira, Ena, Ina, Iris, Irina, Irenuška...


Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading