SRBI OBOŽAVAJU DA DAJU ĆERKAMA OVO IME, A RETKO KO ZNA ŠTA ZNAČI: Mnogi će se IZNENADITI koliko je SNAŽNO

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Značenje imena Irena ili Irina vodi poreklo iz, kako se veruje, dve različite kulture

SRBI OBOŽAVAJU DA DAJU ĆERKAMA OVO IME, A RETKO KO ZNA ŠTA ZNAČI: Mnogi će se IZNENADITI koliko je SNAŽNO
Shutterstock

Etimološki gledano, ime Irena vodi poreklo iz grčkog jezika, od imena boginje mira ili je izvedeno od grčke reči "ajrena", što znači mir, sreća, spokoj, blaženstvo, dobrota, blagost. Irena je bila grčka boginja mira i ćerka vrhovnog boga Zevsa i Temide.

Uz svoju najčešću varijantu Irina, ovo prelepo žensko ime čest je izbor roditelja u Srbiji i u zemljama regiona. Popularno je jer se lako izgovara, ima lepo značenje i prilagođava se brojnim svetskim jezičkim oblicima.

Neki kažu da značenje imena Irena potiče od grčke reči "eiar" što znači proleće, sunce, lepota, vesnik proleća, boginja proleća. Drugi veruju da Irena vodi poreklo iz slovenskog jezika ili čak srpskog jezika od reči jara, što znači vrućina, žega, toplota i sparina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za devojčice koje nose ovo ime kaže se da su "žene koje donose mir i sreću", "one koje su blage i svetle", "one koje donose radost", "one koje su lepe kao proleće", "osobe pune nežnosti i topline", "one koje su lepe", "žene koje su silovite, borbene i istrajne". Nadimci za ime Irena su Ira, Ena, Ina, Iris, Irina, Irenuška...


Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading