NEĆETE VEROVATI ZA OKTOBAR Evo šta znači koji mesec i kako je dobio ime

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Oktobar je deseti mesec u kalendaru, iako njegovo ime sugeriše da bi trebao biti osmi. Ova nelogičnost potiče iz istorije rimskog kalendara.

kalendar
Shutterstock

U ranom rimskom kalendaru, godina je počinjala u martu, a ne u januaru kao što je to slučaj danas. Tako je mart bio prvi mesec, april drugi, i tako dalje. Oktobar je dobio svoje ime od latinske reči “octo”, što znači osam, jer je bio osmi mesec u starom kalendaru.

Kasnije, kada je car Julije Cezar reformisao kalendar 45. godine pre nove ere, dodao je dva nova meseca - jul (nazvan po njemu) i avgust (nazvan po caru Avgustu). Ovom promenom, oktobar je postao deseti mesec u kalendaru, ali njegovo ime nije promenjeno.

Da, svi meseci u godini dobili su ime po nečemu ili nekome. Evo kratkog pregleda imena meseci i njihovog porekla:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Januar:

Ime potiče od latinske reči “ianuarius”, koja se odnosi na boga Janusa, rimskog boga svih početaka i prelaza. Janus je imao dva lica, jedno okrenuto prema prošlosti i drugo prema budućnosti, što je simbolizovalo prelazak iz stare u novu godinu.

Februar:

Ime potiče od latinske reči “februarius”, koja se odnosi na februa, rimski festival čišćenja i očišćenja. Ovaj mesec je bio posvećen ritualnom čišćenju i obnovi.

Mart:

Ime potiče od latinske reči “martius”, koja je povezana sa Marsom, rimskim bogom rata. Mart je bio prvi mesec u starom rimskom kalendaru i označavao je početak vojnih kampanja i proleća.

April:

Ime potiče od latinske reči “aprilis”, koja je verovatno povezana sa rečju “aperire”, što znači otvaranje. April je vreme kada se priroda budi, cvetaju cvetovi i sve se obnavlja nakon zime.

Maj:

Ime potiče od latinske reči “maius”, koja je posvećena Maji, rimskoj boginji plodnosti i proleća. Maj je bio mesec plodnosti i obilja.

Jun:

Ime potiče od latinske reči “iunius”, koja je povezana sa Junonom, rimskom boginjom braka. Jun je bio mesec venčanja i porodičnih slavlja.

Jul:

Ime potiče od Julija Cezara, rimskog vojnog vođe i političara. Cezar je reformisao kalendar 45. godine pre nove ere, dodavši dva nova meseca - jul i avgust.

Avgust:

Ime potiče od Avgusta Cezara, prvog rimskog cara. Avgust je takođe dodat tokom Julijanske reforme.

Septembar, Oktobar, Novembar i Decembar:

Imena ovih meseci potiču od latinskih reči koje označavaju redni broj u starom rimskom kalendaru. Na primer, septembar je sedmi mesec, oktobar osmi, novembar deveti, a decembar deseti.

Svaki mesec ima svoje značenje, što čini kalendarski sistem zanimljivim.

Rimski kalendar je doživeo više reformi tokom istorije kako bi se uskladio sa astronomskim ciklusima i postao tačniji.

Milutin Milanković, srpski naučnik, stvorio je revidirani julijanski kalendar (poznat i kao Milankovićev kalendar).
Ovaj kalendar važi za najprecizniji u odnosu na tropsku godinu (vreme koje treba da se dovrši ciklus godišnjih doba).

Zanimljivo je kako se jezik i kultura menjaju tokom vremena, ali tragovi prošlosti ostaju sa nama upravo kroz njih.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading