OVO MORATE PROČITATI Ako se ovih saveta pridržavate, sigurno ćete bolje spavati!

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Dobar san je od suštinskog značaja za naše fizičko i mentalno zdravlje. Pročitejte zašto i na koje načine možemo poboljšati kvalitet sna,

Kvalitetan san
Shutterstock

U nastavku teksta ćemo navesti nekoliko razloga zašto je dobar san važan.

Fizičko zdravlje:

San je vreme kada se naše telo obnavlja i popravlja. Tokom dubokog sna, telo se oporavlja od dnevnih aktivnosti, a ćelije se obnavljaju.
Nedostatak sna može dovesti do problema sa imunim sistemom, srčanim bolestima, dijabetesom, gojaznošću i drugim zdravstvenim problemima.

Kognitivne funkcije:

Dobar san poboljšava kognitivne funkcije kao što su pažnja, koncentracija, pamćenje i sposobnost donošenja odluka.

Nedostatak sna može dovesti do umora, lošeg raspoloženja i smanjenih kognitivnih sposobnosti.

Emocionalno zdravlje:

Nedostatak sna može povećati osećaj anksioznosti, depresije i stresa.
Dobar san pomaže u održavanju emocionalne ravnoteže i smanjenju stresa.

Hormonska ravnoteža:

San igra ključnu ulogu u regulaciji hormona. Nedostatak sna može poremetiti ravnotežu hormona, uključujući hormone koji kontrolišu apetit, rast i stres.

Opšte blagostanje:

Kvalitetan san doprinosi opštem osećaju blagostanja i sreće.
Nedostatak sna može dovesti do lošeg raspoloženja, razdražljivosti i smanjenog zadovoljstva životom1.

Ukratko, dobar san je ključan za održavanje zdravlja i kvaliteta života. Ako imate problema sa snom, pokušajte da primenite savete koji slede,

Raspored spavanja: Pokušajte da svake večeri idete na spavanje u isto vreme i ujutru da se budite u isto vreme. Održavanje redovnog rasporeda spavanja pomaže telu da se prilagodi i poboljšava kvalitet sna.

Vežbanje: Redovna fizička aktivnost može poboljšati kvalitet spavanja. Pokušajte da vežbate 20 do 30 minuta dnevno.

Izbegavajte stimulanse: Pre spavanja izbegavajte kofein, nikotin i alkohol. Ovi stimulansi mogu ometati vaš san.

Opuštajući rituali pred spavanje: Stvorite rutinu koja će vas opustiti pre odlaska na spavanje. To može biti čitanje knjige, meditaciju ili toplu kupku.

Pokušajte da zaspite pre ponoći jer je tada kvalitet sna najbolji, kako biste dobili dovoljno sna. Kvalitetan san tokom noći je važan za obnovu tela i uma.

Nemojte ležati u krevetu ako vas ne hvata san: Ako ne možete zaspati, nemojte ostajati budni u krevetu. Ustanite, prošetajte, popijte čaj i pokušajte ponovo kada osetite umor.

Podesite temperaturu i izgled sobe za prijatan san: Spavaća soba treba da bude namenjena isključivo za spavanje. Odbacite sve elektroničke uređaje iz spavaće sobe, održavajte umjerenu temperaturu i izbegavajte previše nereda i buke.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da imate bolji i mirniji san!

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading