IZNENADIĆETE SE KO Srpski plemić vakcinisan još daleke 1826. godine, njegove sestre i brata bolest je pokosila! (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Početkom 19. veka najsmrtonosnije zarazne bolesti u Srbiji bile su kuga, kolera i boginje. Protiv kuge se borilo karantinom, protiv kolere radom na zdravstvenom prosvećivanju stanovništva, dok je protiv boginja počela da se sprovodi vakcinacija.

Vakcinacija kneza Mihaila
Shutterstock

Vakcinacija protiv velikih boginja, koja se tada nazivala variola vakcinacija, prvi put je sprovedena u Srbiji 1826. godine. Tadašnji knez Miloš Obrenović bio je na vlasti, a vakcinacija je organizovana pod njegovim patronatom. Doktor Đorđe Stanojević, koji je bio lekar i vojni hirurg, bio je zadužen za sprovođenje vakcinacije.

Knez Mihailo Wikipedia/Johan Bes
 

Zna se da je od boginja umrlo troje dece kneza Miloša: sin Petar (1814) i ćerke Marija (1823) i Velika (1823). Da bi sprečio dalji pomor svog potomstva, knez je rešio da na sinu Mihailu primeni novu metodu zaštite od boginja – vakcinu. Trogodišnjeg kneževića Mihaila je 1826. godine vakcinisao knežev lični lekar Italijan Vito Romita.

Ova vakcinacija je imala ključnu ulogu u suzbijanju epidemije velikih boginja u Srbiji. Vakcina se primenjivala metodom usadivanja kravljeg virusa na kožu, a zatim se čekalo da se pojave karakteristične promene na koži koje su potvrđivale uspešnu vakcinaciju. Ovaj metod je bio efikasan i doprineo je smanjenju smrtnosti od velikih boginja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Komentari(0)

Loading