Ovo su biljke koje teraju korov iz bašte! (FOTO)

Uređenje bašte neminovno donosi večnu borbu protiv korova. Ali to ne mora da bude nemoguća misija, jer na sreću postoje biljke koje prirodno uklanjaju korov iz bašte, što znači da ćete manje vremena trošiti na čupanje korova, a više uživajući u njima...

cveće
Shutterstock

Iako je to veoma lepo i korisno iskustvo, posebno kada vidite zasađene biljke ili višegodišnje biljke koje se vraćaju drugu godinu zaredom, baštovanstvo ima neke manje lepe zadatke, a čupanje korova definitivno pripada toj grupi. Osim što vizuelno oštećuju uređenu baštu, ovi ružni pokrivači zemlje uzimaju esencijalne hranljive materije i vodu iz obližnjih biljaka i, ako narastu dovoljno velike, mogu čak da blokiraju sunčevu svetlost.

Ali ako ne želite da koristite pesticide ili da trošite vreme na čupanje korova, razmislite o lakšoj, atraktivnijoj alternativi – biljkama koje potiskuju rast korova.

Zečje uši

Zečje uši su sjajan pokrivač zemlje sa sivo-zelenim listovima koji formiraju veoma gust tepih tako da korov nema šanse da nikne. Ova višegodišnja zeljasta biljka ima uspravnu stabljiku i gusto je prekrivena mekim svilenkastim dlačicama, koje prekrivaju i duguljaste listove.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Cvetaju od juna do septembra veoma efektnim belim ili ružičastim cvetovima. Važno je napomenuti da je ovu biljku najbolje uzgajati samu, jer će drugim sortama biti veoma teško proći kroz njeno gusto lišće.

Mazus

Mazus puzavica je vrhunsko sredstvo za pokrivanje tla i suzbijanje korova. Njegovo gusto zeleno lišće ustupa mesto belim otvorenim cevastim cvetovima sredinom proleća. Idealna je trajnica za teška i stalno vlažna zemljišta, jer raste veoma gusto i zbijeno, predstavljajući pokrivač lepih boja protiv kojeg korovi nemaju šanse.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by takecrow (@takecrow)

Dodatni plus je što veoma brzo raste i bez problema pokriva veće površine. Mazus bujno cveta u proleće plavim cvetovima koji podsećaju na lobeliju.

Baštenska majčina dušica

Ova puzavica će veoma efikasno sprečiti rast korova. Puzava majčina dušica je zimzelena u područjima sa blagim zimama i obilno cveta od početka do sredine leta.

Istovremeno, oslobađa miris koji će ispuniti baštu prelepim sezonskim 'parfemom'. Najbolje uspeva na suvim i sunčanim mestima, a preferira dobro drenirano zemljište.

Floks

Puzeći floks prvo izrasta prelepe zelene listove, ali vrlo brzo ustupa mesto zvezdastim cvetovima u nijansama ružičaste, ljubičaste i bele. Cvetovi se pojavljuju od kasne zime do ranog proleća, a listovi ostaju tokom cele godine.

Razmislite o sadnji puzavog floksa tokom proleća i leta kako biste imali dekorativnu baštu čak i kada druge biljke ne cvetaju. Ova puzavica će najbolje uspeti na mestima sa puno svetlosti i zasađena u dobro dreniranom zemljištu.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading