OD OVOG HOBIJA ZARADI PREKO 100.000 DINARA Milan ne odustaje od zanata

Sve je manje onih koji se odlučuju za ovaj posao, a po jednoj ovci se naplaćuje 300 dinara

Milan šiša ovce
Foto: Rina

Milan Marković iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka je majstor za šišanje ovaca. Svakog maja Milan naoštri svoje makaze i obilazi okolna sela, kako bi ovim životinjama olakšao nastupajuće vrele dane. Osim toga, od ovog zanata može da zaradi i pristojnu svotu novca tokom sezone.

- Kad krenu prve vrućine, kreće i sezona šišanja ovaca. Svake godine one moraju da budu ošišane, kako bi im se skinuo višak vune i kako bi lakše podnele letnje žege. To se obavlja svake godine u maju i junu i za ovih deset godina koliko se bavim ovim poslom, dobio sam i svoje stalne mušterije. Tokom sezone stignem da ošišam oko 500 ovaca, ljudi zovu sa svih strana - rekao je Milan.

Sve je manje onih koji se odlučuju za ovaj posao, a po jednoj ovci se naplaćuje 300 dinara, ako se ošiša njih 500 - računica je jasna. Da biste zaradili oko 1.000 evra za mesec dana potrebno je da imate volju za radom, oštre makaze i laku ruku. Milan ima želju da svoje znanje prenese na druge, ali nema na koga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Imam stalan posao i redovnu platu, ali svaki dinar nije na odmet, pa koristim priliku i na ovaj način da zaradim. Makaze se naoštre jednom godišnje i one mogu da vam posluže tokom čitave sezone. Posao može lako da se savlada, a najteže od svega jeste da uhvatite ovcu i vežete je dok traje friziranje. Zato je posao ipak više namenjen muškarcima, nego ženama. Kad se završi jedna, odmah se prelazi na šišanje druge i sve dok se posao ne obavi - priča Milan.Iako tehnologija nije zaobišla ni ovaj posao, pa su neki majstori ovce počeli da šišaju električnim mašinicama, Milan kaže da to i nije najbolje rešenje.

- Plaše se električnih mašina, stvaraju im stres i ovce se tako unervoze. Dešava se da ih često i vrh mašinice "ugrize", pa ostaju i ožiljci. Stoga je ipak najbolje raditi sa starim, proverenim makazama. Važno je da čovek bude spretan i okretan, kako bi mogao da se snađe ako dođe do nekih nepredviđenih situacija - priča ovaj majstor svog zanata.

Šišati ovce možda nije toliko atraktivno kao pojedina druga zanimanja i friziranje rasnih pasa, ali ono što je najvažnije, a vezano je upravo za ovaj posao, jeste činjenica da ruke često možda jesu prljave, ali je obraz uvek čist.

(Glas zapadne Srbije)

Tagovi:

Komentari(0)

Loading