NEKE TRAJU DO 30 GODINA Da li znate koje namirnice imaju najduži rok trajanja?

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Dobro je znati.

pirinač
Shutterstock

 

Postoje namirnice koje mogu da traju veoma dugo, a neke od njih nikada ne ističu. Samim tim su idealne za dugotrajno skladištenje, a ovo su neke od njih:

Meke žitarice

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Meke žitarice kao što su ječam, kinoa, raž i griz, mogu trajati i do 8 godina. Bitno je da budu pravilno spakovane i dobro zatvorene, radi dugog roka trajanja.

Tvrde žitarice

Tvrde žitarice, kao što su heljda, pšenica i proso, mogu trajati oko 10 do 12 godina, kada se pravilno skladište. Takođe je neophodno da budu pravilno spakovane i vakumirane radi dugog roka trajanja.

kaša Shutterstock
 

Ovsena kaša

Ovsena kaša iz prodavnice će prema pakovanju, trajati do 24 meseca, ako se čuva na sobnoj temperaturi. Ako se skladišti gde nema vlage ili kiseonika, može da traje do 30 godina.

Beli pirinač

Beli pirinač može da traje i do 20 godina, ako se čuva u idealnim uslovima. Smeđi pirinač je mnogo zdraviji od belog, ali ne traje toliko dugo kao beli, basmati ili jasmin pirinač. Skladištite ga gde nema vlage.

Pasulj

Pasulj može trajati do 5 godina. Nakon toga će i dalje biti bezbedan za jelo, ali će biti potrebno više vremena za kuvanje, a i nakon kuvanja može biti tvrđi za žvakanje.

NEKE TRAJU DO 30 GODINA Da li znate koje namirnice imaju najduži rok trajanja? Shutterstock
 

Dehidrirano voće

Trik sa dehidracijom hrane je da se ukloni sva vlaga iz nje. Kada ste spremni za skladištenje, vakumirajte je. Pravilno dehidrirano voće, kao što je suvo grožđe, kajsije i jabuke, može trajati i do 30 godina.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija u prahu ima rok trajanja do 15 godina, ali ako više volite kupovni u tegli, biće upotrebljiv do 2 godine, ako se čuva u idealnim uslovima.

Kokosovo ulje

Neotvoreno, ekstra devičansko kokosovo ulje, može trajati od dve do pet godina. Otvorene tegle kokosovog ulja će trajati nekoliko meseci nakon otvaranja.

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading