JEDINI ČETNIK KOME SU PARTIZANI PODIGLI SPOMENIK: Slavko CVETIĆ sam sebi NAMAKAO OMČU! (FOTO)

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

U školskom dvorištu svog rodnog sela, kapetan Slavko Cvetić, sam sebi je namakao omču i gurnuo stolicu ispod nogu

JEDINI ČETNIK KOME SU PARTIZANI PODIGLI SPOMENIK: Slavko CVETIĆ sam sebi NAMAKAO OMČU! (FOTO)
Bista četniku Slavku Cvetiću, ponosu Majdanaca

Pre ovog nesrećnog događaja, dvadeset petogodišnji narednik Slavko iz rata se vratio u Majdan razočaran. On, koji je služio u kraljevoj gardi, i to kao jedan od onih koji su se starali o bezbednosti mladog kralja Petra II. Bio je u pratnji kralja sve dok ovaj nije napustio zemlju s aerodroma u Nikšiću. On i još neki vojnici i delovi Dvorske žandarmerije odbili su da napuste zemlju. Rasturili su se u manje grupe, u nadi da će tako lakše proći neprimećeni.

JEDINI ČETNIK KOME SU PARTIZANI PODIGLI SPOMENIK: Slavko CVETIĆ sam sebi NAMAKAO OMČU! (FOTO) Bista četniku Slavku Cvetiću, ponosu Majdanaca
 

Ko su oficiri koji hoće da kapituliraju

 

Nedugo po povratku oženio se naočitom devojkom iz sela Grozdanom, kćerkom uglednog zemljoradnika Milića Mišovića, starog solunca i rezervnog narednika. I onda su stigli proglasi pa je Slavko rešio da ode do Ravne gore i sam ispita ko su ti oficiri što odbijaju kapitulaciju, šta hoće. Nije daleko, a i poznaje teren.

Tu je zatekao grupu pukovnika Mihailovića, kojoj su pristizali novi borci, rešeni da se bore protiv okupatora. Polako se stvarao pokret i Slavko im se stavio na raspolaganje. Prvo naređenje bilo je da se vrati u Majdan, gde su već vršljali Nemci.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sakupili su četu od tridesetak seljaka i počeli s akcijama i diverzijama. Nemačke posade iz Gornjeg Milanovca i okoline vrlo brzo su primetile da se po Rudniku nešto dešava. Malo, malo, pa bi stradao neki telefonski stub, sečene su žice, kuriri i manje patrole prepadani su i razoružavani. Organizovali su potere tu i tamo, pretrese po selima, ali nigde ničeg sumnjivog, a seljaci se kunu da nemaju pojma o čemu se radi, mora da su u pitanju neki drumski razbojnici. A spremalo se nešto mnogo veće…

Krajem septembra postignut je dogovor JVuO i partizanskih jedinica o opštem napadu na Gornji Milanovac. Planirano je da se grad napadne u zoru, 28. septembra. Akcijom je komandovao kapetan Zvonimir Vučković, tada komandant Takovskog četničkog odreda. Posle žestoke borbe grad je oslobođen, a ustanici su se spremili za mnogo veći zalogaj, napad na Čačak. Odred je pregazio Moravu i Nemce u gradu udario sa čela. Do jutra, 1. oktobra, Čačak je bio slobodan.

Povlačenje Nemaca do Kraljeva

Nemci su se pod borbom povlačili do Kraljeva. Izveštaj o ovim akcijama došao je do generala Franca Bemea, zapovednika nemačkih snaga u Srbiji. Pobesneo je i izdao naredbu kojom se zabranjuje vođenje bilo kakvih pregovora sa ustanicima, kao i predaju nemačkih vojnika. U praksi, to je značilo borbu do poslednjeg metka.

Dok su ustanici pokušavali da odbrane slobodnu teritoriju i napadali Kraljevo, Majdanska četa se uglavnom bavila po Rudniku i okolini. Posle nemačkih odmazdi, pogotovo streljanja u Kragujevcu i Kraljevu, potom sveopšte nemačke ofanzive, ustanak je ugušen, odnosno primiren. Majdanci su se malo primirili, izbegli kaznene ekspedicije i zarobljavanja, ali je Slavko početkom 1942. godine opet naredio pokret.

Voz koji je saobraćao na pruzi Beograd–Čačak nije mu davao mira. Osmatrao je, i konačno smislio. Kod sela Ljutovnice postojala je jedna zgodna okuka, tu voz svakako mora da uspori. A čim se brzina voza smanjila, na prugu su iskočili Majdanci, naoružani do zuba. Nemci u putničkom vozu pokušali su da se suprotstave, ali su posle kratkog puškaranja savladani. Nad Rudnikom je ubrzo počeo da kruži izviđački avion iz koga su bacani leci u kojima je pisalo da je „grupa bandita, pripadnika pokreta DM”, napala voz i da je zbog toga na Banjici streljano sto zatvorenika.

JEDINI ČETNIK KOME SU PARTIZANI PODIGLI SPOMENIK: Slavko CVETIĆ sam sebi NAMAKAO OMČU! (FOTO) Printscreen/Youtube
 

Zbog ovakvih posledica pukovnik Mihailović naredio je Cvetiću i ostalim komandantima da po svaku cenu izbegavaju oružane sukobe. Slavka je unapredio u kapetana, zbog iskazane hrabrosti i sposobnosti u komandovanju.Nemačke potere preoravale su Rudnik u potrazi za Slavkom i njegovim ljudima. Zalazili su u svako selo, zaselak, svaku čobansku kolibu. Nekako se činilo da je komandant Majdanaca uvek korak ispred da izbegne poteru. U nekim kolibama nailazili su na jelo koje se još pušilo.

Hapšenje na svadbi

 

Počeli su da misle da imaju posla sa duhom, nikako sa čovekom od krvi i mesa. A kad ne mogu da ga uhvate na silu, okrenuli su na lukavstvo. U jesen 1942. godine u Slavkovu jedinicu stigao je novi vojnik, neki Kostić. Objasnio je da je poreklom sa Rudnika, da je u Beogradu bio pripadnik „pokreta DM” i da je jedva nekako uspeo da se prebaci na teren, uredno snabdeven objavama i preporukama. Posle nekoliko nedelja Slavko se obreo na nekoj svadbi u selu. Odjednom, dok je veselje trajalo, dvorište su opkolili Nemci. Kao da su pali s neba. Izviđači su u tišini savladali straže, dok se glavnina privukla dvorištu. Pohapšeni su svi koji su se zatekli na licu mesta, izuzev onog Kostića. Krtice, ispostavilo se.

Prilikom pretresa kod Slavka je nađen neki spisak. Radilo se o ljudima iz Majdana i okolnih sela, vojnim obveznicima koji nisu stalno bili u odredu, ali su bili u rezervi. Nemci su pitali da li su to njegovi banditi. Kapetan je odgovorio da nisu, nemaju veze sa odredom, radi se o mirnim seljacima koje je na spisak stavio na svoju ruku, bez njihovog znanja. Nemci mu nisu poverovali, nego su se rastrčali po selu, uspeli da pohvataju preko sto ljudi sa spiska i kamionima ih doteraju u Topolu.

Cvetić je nekako uspeo da dojavi šta im se sprema, i to preko nekog folksdojčera, i da se po svaku cenu drže njegove priče, inače im nema spasa. Seljaci su sve poricali, ali je Slavko ipak osuđen na smrt vešanjem. Kazna je imala da se izvrši u centru njegovog rodnog sela. Iz Topole je krenula kolona. Osuđeni kapetan Cvetić i stotinak seljaka na kamionima. Nemci su usput pohvatali mnoge i poterali ih da prisustvuju vešanju. Nasred sela bila je lipa, pored crkve i škole.

Cvetiću data pogodba

Nemački komandant procenio je da je to odlično mesto, ali je još jednom Cvetiću ponudio pogodbu. Da oda ko je učestvovao u napadu na onaj voz i pomilovaće ga. Kapetan je mirno odgovorio da ne zna o čemu govore i da on nema nikakav spisak. Nemac je naredio izvršenje presude, ali tu je nastala nevolja. Nijedan od stragarskih seljaka nije hteo da donese uže kojim će obesiti Slavka. Pravdali su se da nemaju, baš juče su potrošili, pogubili dok su nešto radili po planini. Ipak, neko uže zateklo se na nemačkom kamionu. Kao poručeno. Odatle je doneta i klupica. Uže je prebačeno preko grane lipe, napravljena je omča. Nemački oficir postrojio je trupe i seljake. Naredio je jednom vojniku da izađe iz stroja i izvrši kaznu. Ovaj je istupio, prišao lipi, ali je onda odbio naređenje. On je vojnik, nije dželat. Drugi se tresao od straha. Konačno, naređeno je i trećem, pod pretnjom da će se i on naći u Slavkovom društvu.

Dok je ovaj mučenik prilazio lipi, drhteći kao prut, kapetan Slavko Cvetić pogledom je prešao po okupljenim seljacima i sam dohvatio omču. Mnogi su se kleli da su mu videli osmeh. Namakao ju je sebi na vrat. Onda je nogama odgurnuo onu klupicu. Telo se zaljuljalo na lipi. Bio je 13. decembar 1942. godine. Iako je njegova strana bila poražena u građanskom ratu, seljaci iz podrudničkih sela, pogotovo njegovi Majdanci, decenijama nisu zaboravili njegov podvig. Stalno su pokretali akcije da se u središtu sela, tamo gde je obešen, podigne spomenik, u sećanje na borbu i junačku smrt. Seljaci su bili uporni.

JEDINI ČETNIK KOME SU PARTIZANI PODIGLI SPOMENIK: Slavko CVETIĆ sam sebi NAMAKAO OMČU! (FOTO) Bista četniku Slavku Cvetiću, ponosu Majdanaca
 

Na kraju, zahtevu su se udružili i preživeli partizani tog kraja. Spomenik sa bistom otkriven je 1986. godine, kraj lipe u Majdanu.

(Šajkača)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading