PRIVLAČE NOVAC, A LAKO SE ODRŽAVAJU Ove 2 biljke morate imati u kući

Lepote Srbije

11:00

Zanimljivosti 0

Cveće koje donosi novac veoma je popularno. Feng šui je umetnost kojom možete da zaštitite svoj dom i u njega unesete bogatstvo. Prema ovom, naizgled bezazlenom, konceptu življenja možete značajno da poboljšate kvalitet života, kao i standard.

biljka
Shutterstock

 

Izbor cveća koje će se gajiti u bašti ili domu neretko se svede na estetski odabir, kao i izgled koji neko želi da postigne u domu. Naravno, prisutno je i pitanje veličine biljke i način njenog održavanja. Međutim, zelenilo u domaćinstvu ne samo da čisti vazduh i popravlja raspoloženje i atmosferu, već može i da donese prosperitet.

Cveće koje donosi novac veoma je popularno. Feng šui je umetnost kojom možete da zaštitite svoj dom i u njega unesete bogatstvo. Prema ovom, naizgled bezazlenom, konceptu življenja možete značajno da poboljšate kvalitet života, kao i standard.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Predstavljamo vam biljke kojima nećete samo održati ekološku ravnotežu u svom domu, već će vam doneti i bogatstvo. Isprobajte!

ZAMIJA

biljka Printscreen/Youtube
 

Zamija je biljka veoma jednostavna za uzgoj i negu u zatvorenim prostorijama. Njeni neverovatni listovi mogu da porastu i do tri metra. Odlično uspeva u uslovima slabog ili jakog osvetljenja, kao i sa čestim i retkim zalivanjem.

Zamija, poznata i pod botaničkim nazivom „zamioculcas zamiifolia“ potiče iz Afrike. Raste slično kao palma i njeno stablo je prekriveno mesnatim listovima. Ova biljka cveta uglavnom samo kada se gaji na otvorenom, a i kada procveta, često se to ne primećuje zbog specifičnih listova.

Ipak, ukoliko se odlučite na to da je uzgajate u domu, imajte na umu da delovi ove biljke mogu da butu toksični ukoliko se progutaju. Držite je dalje od dece ili kućnih ljubimaca.

Najviše joj prija temperatura u rasponu od 15 do 24 stepena, a nikako ne bi trebalo da je izlažete temperaturi nižoj od 8 stepeni. Jaka svetlost joj prija, ali nije neophodna, jer ova biljka može da opstane i u lošijim uslovima.

Nemojte preterivati sa zalivanjem, već sačekajte da se zemlja na vrhu osuši, pre nego što dospete još vode. Prekomerno zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena.

KRASULA

PRIVLAČE NOVAC, A LAKO SE ODRŽAVAJU Ove 2 biljke morate imati u kući Shutterstock
 

Sukulentne biljke su veoma popularne, naročito zbog jednostavnog održavanja. Upravo je takva i krasula, poznatija i kao crassula ili pigmyweeds.

Postoji više od 350 vrsta krasule, a najpoznatija je krasula ovata (crassula ovata). Često se gaji kao sobna biljka, ali u tropskim klimatskim uslovima može da izraste u grm.

Razlikuju se jednogodišnje i višegodišnje krasule, zeljaste i drvenaste, a uglavnom su male i izgledaju kao puzavice.

Krasula potiče iz Južne Afrike, a fasciniraju neobičnom, upadljivom zelenom bojom.

S obzirom na to da im nije potrebno mnogo vode, krasule su biljke idealne za one koji zaboravljaju da zaliju svoje cveće. Veoma se lako razmnožavaju, pa čak i ako imate samo jedan list i posadite ga, velika je verovatnoća da će se primiti.

Krasule su osetljive na temperaturne promene. Ukoliko je previše toplo, ona će se uspavati i donje lišće će biti mekano. Ukoliko je previše hladno, krasula neće napredovati u rastu.

Tokom leta, trebalo bi da ih čuvate u hladovini, ali imajte na umu da im je potrebno svetlo kako bi imale prepoznatljivu zelenu boju. Najviše im prija jaka, ali indirektna svetlost barem šest sati tokom dana. Ukoliko je postavite na prozor okrenut ka jugu – to je idealno.

Prija im zemljište koje se dobro drenira i odgovara im pesak. Zemljište sa visokom Ph vrednosti im neće odgovarati. Ujedno, trebalo bi ređe da ih zalivate, jer ovo cveće koje donosi novac ne voli previše vode. Sačekajte da se zemlja osuši pre dolivanja vode. Aktivno rastu tokom proleća, dok u jesenjim mesecima miruju.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading