PRVA VINOVA LOZA VAN ITALIJE ZASAĐENA U SRBIJI? Rimski car koji nam je podario vino

Legenda kaže da budući da je rođen na ovim prostorima, uspeo je da izbegne kontrolu rimskog senata i vino, koje je do tada bilo privilegija patricija, tajno podari plebsu.

PRVA VINOVA LOZA VAN ITALIJE ZASAĐENA U SRBIJI? Rimski car koji nam je podario vino
Shutterstock

Marko Aurelije Prob (Marcus Aurelius Probus) rodio se 232. godine u Sirmijumu. Njegov otac, Maximus je bio vojnik (prvo centurion, a posle najviši oficir u legiji), tako da je i Prob, kako mu je nalagala tradicija, izabrao vojnički poziv.

Prob je postao car kada je imao 44 godine. Bio je odličan vojskovođa oštrog uma, a imao je i političkog dara.

Svojim zalaganjem uticao je da se poveća plodnost zemljišta isušivanjem močvara istočno od Sirmijuma i prokopao odvodni kanal Jarčinu, koji se punih XVII vekova kasnije, koristi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ono što je za nas trenutno najinteresantnije, počeo je da uvodi gajenje jedne nove poljoprivredne kulture u našim krajevima – vinove loze, čiji su prvi čokoti zasađeni na brdu Alma mons (u prevodu Blagorodno brdo), kod Sirmijuma (kod sela Šuljam).

PRVA VINOVA LOZA VAN ITALIJE ZASAĐENA U SRBIJI? Rimski car koji nam je podario vino ALO!
 

Probovi vojnici su u mirnodoblje popravljali puteve i tvrđave, gradili hramove, radili na regulisanju rečnih tokove, isušivanju močvara…

Pri tom, širom Galije, Panonije i Mezije, sadili su vinograde, do danas sačuvane i poznate kao rajnsko i sremsko-fruškogorsko, odnosno smederevsko vinogorje.

U Rimskom carstvu privilegiju proizvodnje vina imala je današnja Italija, a bilo je uvoženo i iz Grčke. Ostale zemlje, provincije i kolonije, nisu imale razvijenu poljoprivredu, pogotovo vinarstvo. Od italijanskih vina bila su poznata masik, falernak i cekubak, a od grčkih hijack i lezbak.

Vino se pilo mešano sa vodom i rashlađeno snegom. Drugo omiljeno piće kod Rimljana bilo je mulsum, neka vrsta medovine. Legenda kaže da budući da je rođen na ovim prostorima, uspeo je da izbegne kontrolu rimskog senata i vino, koje je do tada bilo privilegija patricija, tajno podari plebsu.

Prvi pisani savet vinogradarima je napisao pesnik i filozof Virgilije - on je napisao da vinograd voli padinu, strminu brda.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading