SAMI SMO KRIVI Zašto imamo utisak da vreme brže prolazi što smo stariji?

Kako starimo, mozgu više treba vremena da obradi informacije

SAMI SMO KRIVI Zašto imamo utisak da vreme brže prolazi što smo stariji?
Shutterstock

Od starijih rođaka, baka i deka, često može da se čuje da im je vreme brzo prošlo i kao da je juče bilo kad su bili mladi. Neretko i sami zapažamo da vreme brzo prolazi kako sazrevamo i starimo.

Sa starenjem percepcija vremena se menja

Naučnici pokušavaju da objasne ovaj fenomen. Pravi razlog se još uvek ne zna, ali postoji više teorija.

– Čini se da različite stvari dovode do toga. Kada je u pitanju starenje, glavna stvar oko koje se sve teorije slažu je da kada smo mlađi, pošto prvi put doživljavamo mnogo stimulansa, mozgu treba više vremena da obradi informacije – objašnjava britanska doktorka Hana Patel, i dodaje:

– Što više novih sećanja i iskustava stvara naš mozak, to je naša percepcija vremena duža. Dakle, kako starimo, naša percepcija vremena se menja.

Shutterstock
 

 

Vil Doneli, suosnivač i stručnjak za brigu o starijim osoba britanskog servisa “Loti”, ukazuje da pojedina istraživanja sugerišu da je protekom godina mozgu potrebno više vremena da obradi informacije.

– Kao rezultat toga, više “stvarnog” vremena prolazi između svake vizuelne slike koju obrađuje naš mozak, tako da se percepcija vremena ubrzava – kazao je Doneli.

Isti utisak javlja se i kod ljudi koji provode dane radeći iste stvari, a doktorka Patel napominje da je to povezano sa tim što je mozak izložen istim stimulansima.

– Nova iskustva i učenje su ono što se pamti, a ako nemamo nešto na šta bismo mogli da se fokusiramo tokom dana, stvoriće se utisak da vreme prebrzo prolazi – dodala je ona.

Stručnjaci ipak smatraju da ponavljanje istih stvari iz dana u dan, zapravo i nije loše.

pixabay
 

 

– Može doneti udobnost i smanjiti nivo stresa, posebno kada starite. To često viđamo kod štićenika domova za stare – rutina osigurava da se osećaju opušteno – kazao je Doneli.

Kako da “usporimo” vreme

Međutim, percepcija brzog prolaska vremena može uticati na mentalno zdravlje.

– Vreme može biti stresan koncept na različite načine. Ukoliko ne budemo pažljivi ili ne osetimo da vreme prolazi pored nas, možemo da postanemo anksiozni ili da budemo pod stresom, što može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem – tvrdi doktorka Patel.

Shutterstock
 

Ona preporučuje da svakog dana uradimo nešto novo i drugačije, ali i da svoje zadatke obavljamo koncentrisano, a ne mehanički.

– Učenje nove veštine ili aktivnosti, promena rutine ili dodavanje jedne nove stvari u rutinu svakog dana, pomoći će da stvorimo više uspomena i usporimo dane – poručila je ona.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
 
BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading