PODRUČJE IDEALNO ZA VINOGORJE U jednom trenutku grožđe u Beloj crkvi i Vršcu određivalo cenu vina u Evropi (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:30

Zanimljivosti 0

Bela Crkva, gradić sa četiri imena i nemačkim nasleđem.

PODRUČJE IDEALNO ZA VINOGORJE U jednom trenutku grožđe u Beloj crkvi i Vršcu određivalo cenu vina u Evropi (FOTO/VIDEO)
Lepote Srbije/J.K

Tragovi baroknog sjaja provincijalne panonske varoši Bela Crkva, gradić na samom jugoistoku Vojvodine, poput mnogih drugih vojvođanskih gradova, svojevremeno se dičila sa čak četiri imena — osim srpskog naziva, u zvaničnim dokumentima stajalo je i Fehertemplom (1355—1459), Weisskirchen (1717—1872) i Biserica Alba, Bela Crkva od 1918. g. što su imena grada na mađarskom, nemačkom, rumunskom i srpskom jeziku.

PODRUČJE IDEALNO ZA VINOGORJE U jednom trenutku grožđe u Beloj crkvi i Vršcu određivalo cenu vina u Evropi (FOTO/VIDEO) Lepote Srbije/J.K
 

Stacionirane austrijske trupe su shvatile još u 18. veku da je Bela Crkva područje idealno za vinogorje. Nalazi se na toj paraleli koja se nalazi preko cele Evrope, gde se nalaze čuveni vinogradi i u Francuskoj i u Španiji i u Italiji, tako da su ovde i u Vršcu počeli da podižu prve vinograde.

Na žalost ovde više skoro ni ne postoji vinogradarstvo, ali postoje dva podataka koja kažu da je u jednom trenutku grožđe u Beloj crkvi i Vršcu određivalo cenu vina u Evropi. Berza u Beču očekivala je da čuje kako je rodilo grožđe u Beloj crkvi i Vršcu i na osnovu toga cena vina je rasla i padala.

A oko 1920. godine sa belocrkvanske železničke stanice otpremljeno je skoro 6 miliona litara vina iz Bele crkve.

PODRUČJE IDEALNO ZA VINOGORJE U jednom trenutku grožđe u Beloj crkvi i Vršcu određivalo cenu vina u Evropi (FOTO/VIDEO) Lepote Srbije/J.K
 

 

Privreda

Grad Bela Crkva kao kulturni, privredni i politički centar ovog područja osnovan je Weisskirchen 1717. godine. Pre svega, bio je kulturni centar predodređen za razvoj vinogradarstva. Godine 1926. 70% stanovništva Južnog Banata bavilo se vinogradarstvom.

Voćarstvo i zemljoradnja bili su intenzivno razvijani. Vino, rakija, liker i konjak bili su proizvodi koji su se izvozili po celoj Evropi. Upravo je struktura podneblja stvorila uslove da Banat u XX-veku postane najveći proizvođač svilenih buba.

Početkom XX veka pored grada je bilo zasađeno preko deset hiljada lanaca vinograda, a proizvodilo se 50 do 60 hiljada hektolitara vina. Većina tih vinograda je iskrčena posle 1945. godine, sa dolaskom novih stanovnika, te je danas vinogradarstvo tek sporedna privredna grana.

U Beloj Crkvi je 1876. godine bilo pet fabrika svile, uspešno su radile i fabrike cigle i crepa, konjaka i likera, parna strugara, fabrika prehrambenih proizvoda, kože, mlinska industrija, majdana za bagerovanje šljunka, tri fabrike sodne vode, štamparije i veštačko gradinarstvo. Razvijalo se cvećarstvo, a već 1931. godine u Beloj Crkvi je radilo 349 zanatskih udruženja, a bilo je i 392 radnje.

Izvor: vikipedija

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari(0)

Loading