"ČAPLJA" KOJA JE SLUŽILA ZA VAĐENJE VODE Đeram se ranije koristio kao orijentir u nepreglednim ravnicama Panonske nizije (VIDEO)

Lepote Srbije

18:58

Zanimljivosti 0

Đeram je naprava za vađenje vode iz bunara, koja ima dve povezane pritke ili drvena stuba u ravnoteži. Ova vrsta bunara je najrasprostranjenija u srednjoj i istočnoj Evropi.

"ČAPLJA" KOJA JE SLUŽILA ZA VAĐENJE VODE Đeram se ranije koristio kao orijentir u nepreglednim ravnicama Panonske nizije (VIDEO)
vikipedija

Đeram je naprava za vađenje vode iz bunara, koja ima dve povezane pritke ili drvena stuba u ravnoteži. Đeram se najčešće koristio po selima i bilo ga je u skoro svakom dvorištu. Postojao i veliki zajednički đeram koji se koristio na livadama pored sela za napajanje stada koja su bila čuvana na slobodnom prostoru. Tamo gde je stoke bilo više građeno je i po nekoliko đermova da bi se mogle namiriti potrebe za vodom.

Đeram se sastoji od:

Drvenog, zaštitnog, pravougaonog okvira, koji se postavlja odmah oko iskopane bunarske rupe.

Balansni stub, koji se sastoji iz rude i drvene račvaste potpore, služi za lakše izvlačenje vode,
Teg, koji je vezan za rudu (kontra teg) (obično je to kamen ili drveni panj), sa jedne strane
Drvena kofa, sa kojom se zagrabi voda koja je vezana sa druge strane i sa kojom se vadi voda.
Korito (pojilište), koje se sastoji iz jednog ili više jednakih delova koji su međusobno povezani i prelivaju se jedan u drugi.
Shutterstock
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Upotreba

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Đeram se najčešće koristio po selima i bilo ga je u skoro svakom dvorištu. Postojao i veliki zajednički đeram koji se koristio na livadama pored sela za napajanje stada koja su bila čuvana na slobodnom prostoru. U starijim vremenima, na mestima gde je bilo više stoke, pravili su se i po nekoliko đerma jedno pored drugog da bi se mogla namiriti sva stoka sa vodom. Tako da se bogatstvo stočnog fonda moglo meriti i sa brojem bunara u selu.

Nazivi

U srpskohrvatskom jeziku reč đeram je ustvari izvedena od grčke reči geranos odnosno turske reči germek što je značenje za pticu čaplja.

Đeram, Đerma u Vojvodini i Srbiji
Gemeškut (gémeskút), Čaplja, u Mađarskoj
Čigaškut (csigáskút), Puž, u srednjoj Mađarskoj
Strelasti bunar, u Slavoniji
Kompon bunar (komponás kút), u Erdelju

Đeram kao pojam može da se odnosi na:

U zemlji iskopan bunar sa dve povezane pritke ili drvena stuba u balansu kao pomoć pri izvlačenju vode.
Drvena ili metalna naprava ukopana u zemlju pomoću koje se sistemom poluge vadi voda iz bunara.
Poluga kod velike dizalice.

Orjentirska i signalna upotreba

Đeram se ranije koristio kao orijentir u nepreglednim ravnicama Panonske nizije i Ukrajine. Takođe je služio u praktične, svakodnevne, svrhe. Sa pokretanjem rude đerma se davao znak kada je stado stiglo na pojilište, kada se svi okupljaju na ručak ili kada se radni dan u poljima završava ili šta je već dogovoreno da se u poje dinim slučajevima javlja na daljinu.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading