ONE SU NA SVET DONOSILE I PODIZALE JUNAKE Ne smemo nikako i nikada da zaboravimo vekovna žrtvovanja i stradanja srpskih majki!

J. K.

14:14

Zanimljivosti 0

Zahvaljujući njoj, kuca srce svakoga od nas.

ONE SU NA SVET DONOSILE I PODIZALE JUNAKE Ne smemo nikako i nikada da zaboravimo vekovna žrtvovanja i stradanja srpskih majki!
Printscreen/Facebook

 

One su spremale, ispraćale, zeble od brige, one su istrajavale u molitvama, one su oplakivale, tugovale i radovale se, one su se o kući i domaćinstvu starale, one su brinule o nejači i bolesnima, one su na svet donosile i podizale junake. Nema ljubavi za Otadžbinom bez majki i baba.

25. oktobra 1918. godine oslobođen je Čačak.

„Kad smo u oslobodilačkom jurišu stigli do mog Čačka, to je ogroman doček bio. Tu su venci, tu je cveće, tu su deca, tu su isćerali i vina i rakije, piva i jela, sve sa uzvicima—’Dobrodošli naši oslobodioci’. Tu smo se ulogorili, zauzeli staru kasarnu i po gradu i okolini uspostavili logore. I to se pročulo sve do moje majke. Moja majka je jedinog sina imala, mene jednoga i jedva je čekala da me vidi kao jarko sunce. Kad me je viđela u novoj uniformi na ulici, ona je tako pala na moje grudi i dugo nije mogla uopšte da se povrati. Ni meni nikako nije bilo lako i zajedno sa majkom zaplakah. Dugo se nismo rastajali iz zagrljaja. U Čačku smo bili jedno izvesno vreme, odatle smo prešli u Bosnu, iz Bosne u Srem i pobili smo naše zastave više Sombora“.

                                                                                         —Solunac Milan Žujović, Čačak

 

Pesma „Pukni zoro“ baš zbog svojih snažnih stihova u srce pogađa svakog od nas potomaka ovih div junaka.

„Aj pa, pukni zoro

staru majku probudi,
pa da vidi
ko joj dolazi„.
Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading