SAT NAPRAVLJEN 200 GODINA PRE ŠVAJCARSKOG Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj

J. K.

13:12

Zanimljivosti 0

Kada pričamo o satovima i izradi istih prva pomisao svakako je Švajcarska, međutim, Srbin je taj koji je prvi napravio sat.

SAT NAPRAVLJEN 200 GODINA PRE ŠVAJCARSKOG Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj
Shutterstock

 

Srpsko časovničarstvo je nastalo mnogo pre švajcarskog. Srbi su izradili svoje prve satove najmanje 200 godina pre nego što su se toga Švajcarci uopšte dosetili.

Svi mi znamo da Švajcarci već vekovima prave najbolje i najkvalitetnije satove. Međutim, retko ko zna da su Srbi počeli da se bave časovničarstvom minimum 200 godine pre Švajcaraca.

Zasluge za to preuzima Lazar Srbin, poznat i pod imenima Lazar Crnorizac i Lazar Hilandarac. Ovaj srpski srednjevekovni monah i časovničar poznat po tome što je 1404. osmislio i izradio prvi javni mehanički sat u Rusiji. Švajcarci su svoj prvi časovničarski esnaf osnovali tek 1601.

SAT NAPRAVLJEN 200 GODINA PRE ŠVAJCARSKOG Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj Shutterstock
 

 

Lazarev mehanički časovnih je jedan od prvih 10 satova takve izrade u Evropi.

Po narudžbini velikog kneza Vasilija I, Lazar je osmislio i izradio časovnik za toranj Kneževog dvora u Moskvi.

Ovaj srpski sat je tada koštao otprilike koliko i velika bogataška kuća.

On je radio bez greške neverovatnih 217 godina, nakon čega je zamenjen novim časovnikom koji je ubrzo izgoreo u velikom požaru.

 

Iako Lazarev časovnik i moskovski toranj na kom je bio postavljen nisu preživeli požar, njemu sličan sat i dalje postoji na Hilandaru. Taj časovnik je najstari na Svetoj gori i generalno na našim prostorima. I što je još neverovatnije – i dalje radi.

 

 

(Izvor: serbia.com)

Komentari(0)

Loading