DA LI STE ČULI ZA GRČKI ŠOR Jedinstveni prostor narodnog graditeljstva u Kruševcu

M. M.

21:00

Zanimljivosti 0

Grčki šor je kao nepokretno kulturno dobro zaštićena prostorna, kulturna i istorijska celina od velikog značaja.

DA LI STE ČULI ZA GRČKI ŠOR Jedinstveni prostor narodnog graditeljstva u Kruševcu
Printscreen

Grčki šor se nalazi se u centru Kruševca u današnjoj ulici Vuka Karadžića. Predstavlja grupaciju stambenih porodičnih kuća sa obeležjem narodnog graditeljstva podizanih u drugoj polovini 19. veka.

Uredbom kneza Miloša stari orijentalni centar Kruševca prebačen je na južni zdraviji teren, pa je Karadžićeva ulica u ovoj novoj urbanistčkoj koncepciji, dobila ulogu da spaja staru sa novom čaršijom.

Naziv je dobila po osnivačima Cincarima iz severnih delova Grčke, doseljavanih kao trgovci i majstori, koji su imali značajnu ulogu u urbanom i ekonomskom razvoju srpskog društva u prošlom veku. Oni su bili vlasnici, a izgleda i graditelji, najstarijih i arhitektonski najvrednijih, kuća varoškog tipa koje su dale prepoznatljivost celini i naziv po kojoj je poznata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Građene su kao prizemne zgrade sa tremom i doksatom ispod kojeg je ulaz u podrum, zidova u bondruku i četvoroslivnih krovova širokih streha, pokrivenih ćeramidom. Posebnu lepotu ovim kućama daju doksati obradom drvenih elemenata i načinom gradnje.

Grupu gradskih kuća karakteriše opekom zidana gradnja nad podrumom, visok sokl, skromna fasadna dekoracija u malteru, profilisani krovni venci i pokrivač od biber crepa. Ilustrujući arhitektonskim sklopom graditeljsko-urbanistički razvoj Kruševca, Grčki šor svojim nazivom svedoči o učešću Cincara u njegovom stvaranju i oblikovanju tokom 19. veka.

Po svojoj reprezentativnosti se izdvajaju Begova kuća, poznata po ljudima koji su stanovali u njoj i kuća Paskaljevića na uglu Karadžićeve i Brijanove ulice, kao primer gradske arhitekture 30-ih godina 20. veka.

DA LI STE ČULI ZA GRČKI ŠOR Jedinstveni prostor narodnog graditeljstva u Kruševcu Printscreen
 

 

 

Komentari(0)

Loading