NEUSTRAŠIVI SRPSKI ROBIN HUD Bio je strah i trepet, ali je uvek držao do svoje reči

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Veliki hajduk, Crni Maksim bio je strah i trepet za Austrougarske bogataše. Za ovog srpskog Robina Huda su pričali da je bio vrlo drzak i smeo, ako i da je bio izuzetno pametan i držao do svoje reči.

NEUSTRAŠIVI SRPSKI ROBIN HUD Bio je strah i trepet, ali je uvek držao do svoje reči
Printscreen

Legenda o Crnom Maksimu kaže da je u periodu pre Prvog svetskog rata napadao samo spahije i velike austrougarske bogataše, kao i da je sirotinji delio šakom i kapom. Srbi su ga naročito voleli pošto su u Astrougarskoj monarhiji spadali među siromašnije žitelje, pa su Maksima doživljavali kao svog osvetnika.

Njegove mete bili su bogataši koji su živeli ili prolazili Južnobačkim okrugom. Koliki je Maksim bio strah i trepet najbolje svedoči priča da su bogataši u to vreme uvek sa sobom na putu imali i testament. Za svaki slučaj, ako se pojavi.

Jedna od legendi o Maksimu je i ta da je opljačkao grofa Koteka u Futogu. Maksim je prvo napisao grofu da spremi 5000 funti  i donese ih u šumu na dogovoreno mesto, inače će sam doći po njih. Međutim Maksim se ubrzo predomislio i poslao grofu još jedno pismo u kom navodi da će ipak sam doći po hjih te da bi bilo dobro da ga ima kod sebe kada naiđe jer će se u suprotnom “rđavo provesti”.

U dvorcu grofa Koteka zavladala je panika. Znalo se da će Maksim održati reč, čak i po cenu života.

Možda vas zanima:

Straže su zbog toga udvostručene, a unajmljeni su i novi ljudi da brinu o bezbednosti grofa.Posle dva dana grof je dobio pismo spahije iz Srema koji mu je javio da bi voleo da ga upozna i dođe u posetu. Grof se ovome obradovao, nadajući se da će ga poseta razonoditi u teškim trenucima. Sutradan su se vojnici i oficiri začudili kada su videli da se spahija kod grofa zadržao samo desetak minuta i potom otišao sa svojim kočijašem. Ubrzo je iz dvorca izleteo i grof Kotek koji je povikao da ga je Maksim opljačkao i da mu je uzeo ne 5.000 već 10.000 forinti. Straža je tek tada shvatila da nisu prepoznali Maksima u oficirskom odelu i u kočijama sa grbom i dodeljenim kočijašem otišao u Futog kod Kotega i opljačkao ga za 10.000 forinti, a duplu cenu mu je naplatio zato što je udvostručio stražu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, nažalost, vojska Austrougarske, dobila je nalog pre Prvog svetskog rata da pronađu i ubiju srpskog Robih Huda. Više hiljada vojnika uspelo da je locira i opkoli Maksima kome više nije bilo spasa. On je pokušao da se probije kroz njihov obruč i pobegne, ali mu nažalost nije bio spasa i ubijen je na licu mesta.

 

Komentari(0)

Loading