MOBILNE CRKVE GDE SE NAROD MOLIO U TEŠKIM VREMENIMA Porodica iz Gadžinog Hana već deceniju prave pokretne bogomolje koje stižu na kućnu adresu (FOTO)

J. K.

18:28

Zanimljivosti 0

Dok se pravoslavne bogomolje širom Kosova i Metohije skrnave i uništavaju, porodica Mančić iz Gadžinog Hana na sebi svojstven način "doskočila" je vandalima.

MOBILNE CRKVE GDE SE NAROD MOLIO U TEŠKIM VREMENIMA Porodica iz Gadžinog Hana već deceniju prave pokretne bogomolje koje stižu na kućnu adresu (FOTO)
Foto: Rina

 

Velikim vladarima poput Nemanjića trebale su decenije da sa svojom mnogobrojnom armijom podignu crkvu, ali danas kad je građevinska industrija napredovala tako se i gradnja ubrzala. Mančići grade pokretne bogomolje, a za njihovu izradu potrebno je samo sedam dana i četiri vredne ruke.

"Kada su Albanci srušili jednu crkvu u mestu na Kosovu u kom smo dugo radili, došli smo na ideju da im odgovorimo na neki način i da bar malo ublažimo tugu za srušenim svetinjima. Preko noći bi postavljali minijaturnu crkvu, gde bi se pravoslavan narod molio", kaže Svetomir Mančić.

Za svoj rad dobili su blagoslov sada blagopočivšeg patrijarha Irineja, i čitavu jednu deceniju Mančići u svojoj porodičnoj radionici prave crkve koje dospevaju na kućnu adresu.

"Cela mobilna crkva sastoji se od kupole, oltara, vrata i zidova, u proseku su veličine od oko 30 kvadrata, gde može da stane do 15 osoba. Pravljena je od kvalitetne metalne konstrukcije, zidovi su takođe metalni, sa ispunom od stiropora, kako bi imali maksimalno iskorišćenost toplote, dok je krov od aluminijumskog crepa, koji je izuzetno lak i praktičan za ugradnju i večan", rekao je sin Goran Mančić.

Svaka crkva nije iste konstrukcije, Svetomir i Goran kreću od nule, prave je iznova bez bilo kakvih crteža i svaka crkva koja izađe iz njihove radionice je unikat.

"Na svakoj kupoli koja nije naručena mi crtamo Isusa Pantokratora i na oltaru Bogorodicu, a za mušterije koje žele drugačije oslikavanje to može da potraje i do mesec dana. Garancija na jedan ovakav hram je tri stotine godina", istakao je Svetomir.

Kako kažu više i ne broje koliko su bogomolja napravili, od juga do severa Srbije. Srce im je puno kad čuju da se u njima sklapaju brakovi i krste deca.

"To je pokazatelj da je mobilna crkva dospela na pravu adresu. Ono što je bitno jeste da po kanonima Srpske pravoslavne crkve jeste da onaj ko želi da nađe parcelu mora je prevesti na crkvu gde odmah dobijamo blagoslov i ovakva jedna crkva mobilna montirana se za manje od dva sata na licu mesta. Nadam se da će i naše malo mesto dobiti jednu takvu, gde će svaki dan biti ispunjena vernicima", dodao je Goran.

Komentari(0)

Loading