NEKADA NESVAKIDAŠNJA ATRAKCIJA BEOGRADA Drugi budistički hram u Evropi nalazio se u srpskoj prestonici

J. K.

14:14

Zanimljivosti 0

Ko su Kalmici? Kalmici, zapadnomongolski narod izbegao je iz Rusije nakon boljševičkog udara na Belog cara, gde ih je u odbrani stradao znatan broj.

NEKADA NESVAKIDAŠNJA ATRAKCIJA BEOGRADA Drugi budistički hram u Evropi nalazio se u srpskoj prestonici
Printscreen

 

Kalmički budistički hram postojao je u periodu od 1929. do 1949. godine na teritoriji Zvezdare i bio je prvi budistički hram u Evropi, posle hrama u Sankt Peterburgu.

Prvi Kalmici izbeglice stigli su u Srbiju u aprilu 1920. godine i tada ih je došlo samo nekoliko desetina, da bi druga daleko brojnija kalmička grupa, negde oko njih 300, stigla u našu zemlju krajem 1920. godine, te ih je u Srbiji do kraja 1923. bilo između 450 i 500. Najveći broj ovog naroda nastanio je Beograd i to Karaburmu, Slavujev venac, Cvetkovu pijacu i Crveni krst ali je ipak najviše njih otišlo do tada prigradskog sela Mali Morki Lug.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Svojom neobičnom fizionomijom u početku su izazvali radoznalost a stanovnici Malog Mokrog Luga su ih nazivali Kinezima. Prvih par godina u novoj naseobini nisu imali nikakvu čvrstu društvenu organizaciju, da bi aprila 1928. godine formirali Kalmičku koloniju i za predsednika izabrali bivšeg pukovnika ruske vojske Abuša Aleksejeva. On je već naredne godine zajedno sa budističkim starešinom Mančuda Borinovim pokrenuo akciju izgradnje budističkog hrama.

Nakon pet ipo meseci posvećenog i veoma predanog rada, usledilo je i svečano osvećenje prvog i jedinog hrama ove vrste u Evropi, a taj čin se desio 12. decembra 1929. godine.

Nedugo nakon otvaranja hrama ovaj objekat je postao nova znamenitost Beograda. Za mnoge građane, kao i za posetioce Beograda ovaj objekat je predstavljao atrakciju, pogotovo tokom većih budističkih proslava.

Nakon Drugog svetskog rata, nove vlasti su smatrale da je beogradski budistički hram izgubio razlog za postojanje jer je ostao bez vernika i bez relikvija.

Odlučili su da 1950. sruše kupolu hrama, a prizemlje su pretvorili u Dom kulture. Nešto kasnije je u istoj toj zgradi svoje prostorije imao Socijalistički savez radnog naroda. Na samom kraju postojanja objekta, preuzela ga je radna organizacija Budućnost koja je hram porušila, a na njegovim temeljima podigla dvospratnu zgradu u koju je uselila svoj servis Hlađenje.

NEKADA NESVAKIDAŠNJA ATRAKCIJA BEOGRADA Drugi budistički hram u Evropi nalazio se u srpskoj prestonici Printscreen
 

Glumac Stiven Sigal je pre nekoliko godina pri poseti Beogradu najavio da će ukoliko i dalje postoje temelji nekadašnjeg Kalmičkog hrama, pokrenuti inicijativu za prikupljanje sredstava kako bi se ponovo izgradio hram, da bi Srbija dobila mesto za “učenje drevne istočnjačke filozofije”.

Zvanično, beogradska kolonija Kalmika prestala je da postoji 1944. godine, kada su njeni članovi izbegli u Nemačku, a kasnije i u Sjedinjene Američke Države. Ovom narodu je dopušten povratak u Kalmikiju tek 1957.godine, nakon dolaska Hruščkova na vlast.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading