Zdrav kao dren, opojan kao rakija: Tajna zaboravljene drenovače
U narodnoj medicini se uzimala na kašičicu, danas je retkost: rakija od drenjina krije moćan ukus i lekovitu simboliku.

Dren – drvo zdravlja u srpskom narodu
Dren nije slučajno stekao posebno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji. Njegovi crveni, opori plodovi sazrevaju poslednji, ali su među najotpornijima i najlekovitijima. Od davnina se govorilo: „Zdrav kao dren“, jer se verovalo da dren jača imunitet, čisti krv i „vezuje stomak“. U domaćinstvima istočne i južne Srbije, dren se nije koristio samo za čajeve i džemove, već i za pripremu retke, ali cenjene rakije – drenovače.
Shutterstock
Kako se pravi rakija od drenjina?
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

Selo gde se pije najjača rakija u Srbiji – legende o tajnom receptu iz Zapadne Srbije
Duboko u srcu Zapadne Srbije, skriveno među brdima, postoji selo gde se peče rakija toliko jaka da samo najhrabriji mogu da je popiju. Meštani tvrde da je tajna u posebnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno i da niko sa strane ne može da ga otkrije.
Drenovača se pravi isključivo od potpuno zrelih plodova drena, koji se ručno beru krajem leta. Drenjine se peru, blago usitnjavaju, a zatim ostavljaju da vru u zatvorenim sudovima dve do tri nedelje. Nakon fermentacije, komina se peče, najčešće u bakarnim kazanima, s posebnom pažnjom da se ne izgubi specifična aroma. Rakija se potom ostavlja da odleži – najbolje u staklenim balonima, mada neki majstori koriste i drvena burad.
Ukus koji se ne zaboravlja
Drenovača ima nežan miris, blago kiselkast ukus i osvežavajuću notu koja je čini jedinstvenom među voćnim rakijama. Nije agresivna, ali ima karakter.
U prošlosti, u nekim krajevima, davala se ujutru „na kašičicu“ kao lek protiv prehlade, malaksalosti i stomačnih tegoba. Često su je pravile porodice u brdskim krajevima, gde dren prirodno raste – naročito u okolini Zaječara, Knjaževca, Svrljiga i Pirota.
Zaboravljeni zanat, dragocena kap
Danas se drenovača retko nalazi u slobodnoj prodaji. Većinom se pravi za lične potrebe, pa je svaka flaša dragocenost. Neki proizvođači je čuvaju za posebne goste ili važna slavlja. Iako je na ivici zaborava, postoji sve veće interesovanje za autentične, lokalne rakije koje nose priču i tradiciju. Drenovača je upravo to – rakija sa karakterom i korenom.

On je sve vreme bio tajni agent Izi: Godinama smo ga slušali, a onda je otišao u Hilandar
Tajnom agentu Iziju glas je davao glumac Lazar Dubovac.

TAJNA UZUN MIRKOVE ULICE: Zašto je ovo jedna od najvažnijih ulica u Beogradu!
Skoro 50 godina pre Karađorđa, ova čast je ukazana jednom drugom vojnom zapovedniku

Zašto se domaćin nikada ne diže prvi od stola?Nepisano pravilo srpske trpeze koje otkriva dublji smisao poštovanja, hijerarhije i gostoprimstva
U srpskoj tradiciji trpeza je imala posebno mesto – okupljala je porodicu, gradila međuljudske odnose i nosila nepisana pravila ponašanja. Jedno od najvažnijih bilo je da domaćin nikada ne ustaje prvi. Ova jednostavna navika krila je duboku simboliku poštovanja, reda i časti, a u mnogim krajevima Srbije poštuje se i danas.

Orao krstaš: Čuvar neba i simbol Srbije kroz vekove
Visoko iznad srpskih planinskih vrhova lebdi senka ptice koja već vekovima budi poštovanje i divljenje. Orao krstaš, sa svojim moćnim rasponom krila i karakterističnim znakom krsta na glavi, nije samo retka i ugrožena vrsta u Srbiji, već i simbol koji se duboko urezao u nacionalnu svest, heraldičke znake i narodna predanja.

Otkrivena misterija Titovog testamenta! Čekalo se 30 godina da se otvore sefovi, a u njima pronađene šok stvari!
Postoji sef i koji je otvoren tek 33 godine nakon njegove smrti.
Komentari(0)