OMILJENI UGLJENI HIDRAT! Koji je zdraviji?
Postoji više vrsta krompira, ali domaćice najčešće pripremaju beli ili crveni
Obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i belog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.
Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.
Međutim, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše telo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.
Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda se u debelom crevu počinje fermentisati.
Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva.
Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni kompir ovde ima blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentiran.
Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše "Livestrong".
Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.
BONUS VIDEO:
Imao je 25 kada je poslednje pismo poslao jednoj Radmili iz Beograda: Ovako je izgledala jeziva smrt Milutina Bojića
Mladić od čijih nam stihova i danas zastaje knedla u grlu - jedinstveni Milutin Bojić
MRAČNA STRANA GENIJA: Niko nam nije rekao o svim psihičkim padovima i ludim izumima Nikole Tesle
Pre više od sto godina Nikola Tesla je počeo da popravlja stvari koje nisu pokvarene i tako je sve počelo
ASTROLOZI SU PROUČILI NATALNU KARTU NIKOLE TESLE: Bio je neverovatan GENIJE, a jedna zveda imala je poseban uticaj
U nastavku teksta saznajte šta je Nikola Tesla bio u horoskopu i kako je položaj planeta uticao na njegovu genijalnost
Beograđani stalno bulje u ovaj znak, a pojma nemaju šta znači: Ovo je zabranjeno, a evo koje je objašnjenje
Od "zavisi šta voziš" do "mnogo ljudi ovo ne zna"
Komentari(0)