OMILJENI UGLJENI HIDRAT! Koji je zdraviji?
Postoji više vrsta krompira, ali domaćice najčešće pripremaju beli ili crveni
Obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i belog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.
Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.
Međutim, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše telo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.
Jedna od najvećih prednosti crvenog i belog krompira jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda se u debelom crevu počinje fermentisati.
Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol i rizik od raka debelog creva.
Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni kompir ovde ima blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentiran.
Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše "Livestrong".
Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.
BONUS VIDEO:
"Evo uzmi od nas sve što imamo": Majka je Nikolu Teslu kudila što se kocka,a on sa cigaretom u ustima učinio nezamislivo
Malo ko zna da je Nikola Telsa u svom detinjstvu imao kratak period kada je bio poročan. O tome je govorio u seriji tekstova pod nazivom "Električni eksperimentator: Nauka i pronalasci".
DVE JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA MOZAK RADIO SVAKOG DANA Vladeta Jerotić je imao fantastično pamćenje
Vladeta Jerotić je vježbao pamćenje do kraja života.
BANKE SEMENA Riznice koje čuvaju autohtone sorte povrća, voća i žitarica od nestanka, evo zašto su važne
Banke semena su nastale u okviru inicijative koja se bavi očuvanjem i čuvanjem starih sorti povrća, voća i žitarica. U Srbiji ih postoji nekoliko i imaju zadatak da sačuvaju autohtone biljne genetičke resurse od nestanka.
Razredna posle ekskurzije zbog BANALNOG razloga ponizila učenicu pred celim razredom, pa naljutila Srbe: "E sad sam sve čula"
Građenje poverenja između đaka i nastavnika jedna je od ključnih stvari tokom školovanja, ali priča jedne majke otkrila je koliko taj proces može biti narušen jednim običnim ali pogrešnim potezom.
"IMAO SAM NAJBOLJEG PRIJATELJA..." Srbin ispričao kako je kum prekinuo svaki kontakt sa njim: "Kad sam saznao zašto, ostao sa zatečen"
Jedan muškarac iz Srbije podelio je priču o najboljem prijatelju koji je, nakon venčanja, "nestao" iz njegovog života, i time osvetlio problem koji su iskusili mnogi a koji se odnosi a to da brak ponekad prekida i najčvršća prijateljstva.
Komentari(0)