NAJLUKSUZNIJI VOZ SVOG VREMENA Kako je Tito obilazio Jugoslaviju i druge evropske zemlje

M. M.

14:00

Zanimljivosti 0

Enterijer voza je bio ukrašen u stilu art dekoa, a praktično je ostao nepromenjen do danas.

NAJLUKSUZNIJI VOZ SVOG VREMENA Kako je Tito obilazio Jugoslaviju i druge evropske zemlje
printscreen youtube

 

„Voz moći“, „Voz tajni“, kako je pre pola veka nazivan voz Josipa Broza Tita, posle tri sata i 15 minuta vožnje od Beograda do Užica prevezao je prve putnike turiste. Ta turistička destinacija „Titovim ’Plavim vozom’ do Užičke republike“ omogućila je običnim građanima da uživaju onako kako je nekada uživao maršal Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ.

Pre nego što je postao turistička atrakcija, čuveni „Plavi voz“  je bio specijalan voz, luksuznog tipa koji je za potrebe doživotnog predsednika SFRJ. Voz je prevozio Broza od 1946. godine do njegove smrti 1980. godine. Razlog zašto je bio ofarban u plavu boju je bio da bi se razlikovao od drugih civilnih vozova koji su uglavnom bili zelene boje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Made in Yugoslavia (@made.in.yugoslavia)

 

Enterijer voza je bio ukrašen u stilu art dekoa, a praktično je ostao nepromenjen do danas. Otvoren je za posetioce 2004. godine, a od tada ima breko 40 tura godišnje i moguće ga je iznajmiti, a to uglavnom rade domaće i strane firme koje ga koriste za snimanje filmova.

„Plavi voz“ prešao je više od 600.000 kilometara kroz Jugoslaviju, Austriju, Poljsku, Francusku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku i nekadašnji Sovjetski Savez. Njime su putovali najuticajniji lideri 20. veka – Hruščov, Brežnjev, Naser, Gandi, Seku Ture, britanska kraljica Elizabeta i mnogi drugi.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Maya De Bon (@mayadebon)

(IZVOR: alo.rs)

Komentari(0)

Loading