ČUDAN SPOMENIK NA NOVOM GROBLJU Da li je Kuća Branislava Nušića delo masona

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

O životu i delu Branislava Nušića i danas kruže mnogobrojne legende.

ČUDAN SPOMENIK NA NOVOM GROBLJU Da li je Kuća Branislava Nušića delo masona
Shutterstock

 

Za život Branislava Nušića vezane su mnoge zanimljive priče i činjenice. Malo je poznato da je pravo ime srpskog komediografa. Svima nam je poznat pseudonim Ben Akiba pod kojim je pisao, ali pravo ime mu je Alkibijad Nuša, ime koje je nosio do svoje 18. godine kada ga je zakonski promenio.

Zanimljiv je spomenik Branislava Nušića koji i dan danas budi mnogo znatiželje među stanovnicima Beograda. Svako ko je ikada bio u obilasku Novog groblja u Beogradu, najvećeg muzeja na otvorenom u našoj prestonici, sigurno je primetio masivnu piramidu sa teškim crnim vratima i iznad njih ćiriličnim natpisom.

Oko ovog mesta, „Kuće Branislava Nušića“ kako na grobu piše, decenijama se pletu mitovi i legende. Prema jednoj, Nušić je bio istaknuti član masona, tajnog društva čija je piramida jedan od glavnih simbola. Po drugoj, komediograf je tražio baš ovaj oblik da bi na taj način izbegao mogućnost da mu se neko „uneredi na grobu“.

Valja pomenuti da su poginulima u ratovim podizani ovakvi slični spomenici, a pošto je Nušićev sin poginuo u Prvom svetskom ratu kao pripadnik Skopskog đačkog bataljona, moguće da je upravo zbog toga Nušićeva želja bila da njegov spomenik liči na spomenike srpskih junaka izginuligh u ratovima od 1912. do 1918. godine.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mirjana Ilic (@touristguideforbelgradeand)

 

Komentari(0)

Loading