OTKRIVENI UKRADENI PREDMETI IZ SRPSKIH MUZEJA Titov zlatni sat završio u Kini, a slika vredna 50.000 evra u Cirihu!

Jelena Vamović

12:34

Zanimljivosti 0

Trgovina umetninama na crnom tržištu najunosniji je posao odmah nakon trgovine narkoticima i oružjem, a do sada je pronađeno nekoliko ukradenih predmeta iz srpskih muzeja.

OTKRIVENI UKRADENI PREDMETI IZ SRPSKIH MUZEJA Titov zlatni sat završio u Kini, a slika vredna 50.000 evra u Cirihu!
shutterstock

 

Među najvažnijim je zlatni sat koji je pripadao Josipu Brozu Titu, a ukraden je pre više od 10 godina iz Muzeja Jugloslavije prilikom izložbe satova koji su pripadali bivšem jugoslovenskom predsedniku.

To je za Tv Prva potvrdila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja kaže da je sat pronađen u Hongkongu prilikom pokušaja prodaje na aukciji, kao i da se trenutno traži način da se iz Kine vrati u naš muzej.

„Najaktuelnije je nestalo blago iz muzeja Primenjene umetnosti iz 2019. godine Blago jer se radi o nakitu i tašnici s kraja 19. i početka 20. veka. Nedavno smo uspeli da pronađemo bodež, a protiv počinioca dela se vodi sudski postupak“, ispričala je Gojković.

Takođe, navela je primer slike koja je pre 20 godina ukradena u Muzeju Vojvodine, a sada je pronađena u Cirihu. Gojković kaže da je za tu sliku traženo 500.000 evra.

Minstarka kulture i informisanja dodaje da je oko 32 muzeja i galerija poslalo spisak sa delima koja im fale, dok su 23 muzeja potvrdila da se odvijaju susdki postupci oko ukradenih predmeta.

Komentari(0)

Loading